Biden vyznamenal šéfa NATO. Ukrajině slíbil protivzdušnou ochranu

V úterý večer zahájil jubilejní 75. summit NATO ve Washingtonu prezident USA Joe Biden. V naléhavém proslovu, který se diametrálně lišil od jeho nevýrazného projevu v předvolební debatě, uvedl, že NATO je silnější než kdykoliv předtím. Na summitu, který připomíná 75 let od založení Aliance, oznámil další vojenskou pomoc Kyjevu.

"Spojené státy, Německo, Nizozemsko, Rumunsko a Itálie poskytnou Ukrajině vybavení pro strategické systémy protivzdušné obrany a v následujících měsících pak desítky dalších taktických systémů protivzdušné obrany," prohlásil Biden.

[chooze:article;value:564118]

​Příslib dodávek dalších systémů schopných detekovat a zničit ruské rakety přišel pouhé dva dny poté, co ruské střely srovnaly se zemí dětskou nemocnici v Kyjevě a připravily o život čtyři desítky lidí. "Svět nemůže být bezpečný bez Ameriky. Je to Amerika, která udržuje svobodu pro celý svět," pronesl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Biden také předal ocenění odcházejícímu šéfovi NATO Jensi Stoltebergovi. "Je tu jedna osoba, která v čele NATO za posledních deset let odvedla mimořádný kus práce. Generální tajemníku Stoltenbergu, přistupte," řekl mu Biden před předáním vyznamenání. Pro Stoltenberga je tento summit posledním. Ve funkci ho na podzim nahradí Nizozemec Mark Rutte.

Oficiální jednání začala ve středu, během dopoledne vítal státníky šéf Aliance Jens Stoltenberg, včetně prezidenta Petra Pavla. Ještě před začátkem summitu měl prezident čas i na schůzku s americkými zákonodárci, včetně těch demokratů, kteří požadují odstoupení prezidenta Bidena.

"Teď probíhá intenzivní jednání, takže někteří z nich v průběhu toho našeho sezení odbíhali, protože mají k tomu asi spoustu jednání. Já si myslím, že uvidíme v nejbližších dnech, jak se ta situace vyvine," poznamenal český prezident.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.