V USA začne summit NATO. Aliance chce podpořit Ukrajinu a řešit Čínu

41 mrtvých a 166 zraněných. To jsou dopady pondělního ruského úderu na ukrajinská města. Za oběti nejrozsáhlejšího raketového útoku na Ukrajinu za poslední měsíce v úterý celá země drží státní smutek. Lhostejné k utrpení Ukrajinců ale není ani NATO.

V úterý večer ve Washingtonu odstartuje summit Severoatlantické aliance, na který se sjíždějí představitelé 32 členských států. Prezident USA Joe Biden už avizoval, že na něm oznámí další vojenskou pomoc Ukrajině.

[chooze:article;value:563770]

​"Oznámíme novou vojenskou, diplomatickou a ekonomickou podporu Ukrajině. Dozvíte se detaily o navýšení kapacit v oblasti protivzdušné obrany, které spojenci poskytnou Ukrajině, a čeká nás i debata o tom, jak můžeme Ukrajinu lépe integrovat do NATO," slíbil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Na zasedání nebude chybět ani ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten dlouhodobě žádá západní země o dodávky dalších systémů protivzdušné obrany Patriot, díky kterým by Ukrajina mohla lépe čelit ruským raketovým útokům.

Na summit v doprovodu ministrů obrany a zahraničí Jany Černochové (ODS) a Jana Lipavského (Piráti) odletěl také prezident Petr Pavel. Vedle otázek kolem ruské a čínské rozpínavosti budou lídři NATO projednávat také možnosti posílení obrany a odstrašení.

Téma rozebral bezpečnostní analytik Milan Mikulecký:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.