Školní jídelny mají vařit obědy i pro celiaky. Vše to zkomplikuje, stěžují si

Paní Klímová pro svého šestiletého syna připravuje obědy a svačiny každý den. Kvůli alergii na lepek totiž musí držet dietu. Pokud by ji porušoval, hrozí mu nevolnosti, ale i chudokrevnost, neplodnost nebo řídnutí kostí.

"Musím si na to nakoupit, musím do toho investovat ten svůj čas na to vaření. Když bych tohle nemusela dělat a mohla se spolehnout na to, že syn dostane bezpečné a bezlepkové jídlo přímo se spolužáky ve škole, ve školce, určitě bych za to byla ráda," uvedla.

Na bezlepkovou stravu už teď přispívají některé zdravotní pojišťovny. Ministerstvo zdravotnictví plánuje příspěvky sjednotit a zvýšit. Od pojišťoven by je ale dostávaly přímo školní jídelny.

"Tyto příspěvky budou nadále placeny z Fondu prevence zdravotních pojišťoven. Debatujeme o tom, zda by šly poskytovat přímo školním jídelnám nebo školkám," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

[chooze:article;value:560839]

Podle prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha by to ale bylo příliš komplikované. "Každý ten žák může být pojištěn u jiné pojišťovny. Muselo by se to z těch jednotlivých škol účtovat jednotlivým pojišťovnám, byla by s tím spousta administrativy," sdělil.

V mateřské škole na Praze 2 denně uvaří okolo 200 obědů. Dítě s bezlepkovou dietou mají jen jedno a vařit pro něj oběd zvlášť by prý jídelně přineslo řadu komplikací. "Vyžadovalo by to velké úpravy, i stavební, v kuchyni. Speciálně u té bezlepkové diety se musí dodržovat přísné předpisy," řekla Monika Biemannová, ředitelka MŠ Na Děkance.

To by obnášelo třeba nakoupit nové kuchyňské nádobí a přijmout další kuchařku nebo nutriční poradkyni. "Musela by být jedna osoba, která by se tomu věnovala a vařila tuhle tu bezlepkovou stravu. Jsme tady všehovšudy tři a když jedna kolegyně vypadne, tak je to docela honička. Takže si to neumím představit," uzavřela vedoucí kuchařka Lucie Kordová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.