Děsivé následky ruského útoku. Trosky dětské nemocnice stále prohledávají

Trosky dětské kliniky v Kyjevě už druhý den prohledávají záchranáři. Ruská raketa proměnila budovu, v níž se léčily tisíce dětských pacientů, včetně těch onkologických, k nepoznání.

"Přišli jsme o špičkového dětského lékaře a také o mladého kvalifikovaného specialistu. Čtyři nemocniční budovy jsou částečně zničené. Včera jsme z nich museli evakuovat děti," prohlásil ředitel zasažené nemocnice Volodymyr Žovnir.

Za oběti nejrozsáhlejšího raketového útoku na Ukrajinu za poslední měsíce v úterý celá země drží státní smutek. Podpory se Ukrajincům dostává i ze zahraničí.

[chooze:article;value:563770]

"Budeme stát při Ukrajině tak dlouho, jak jen to bude potřeba," uvedl německý kancléř Olaf Scholz. "Oznámíme novou vojenskou, diplomatickou a ekonomickou podporu Ukrajině. Dozvíte se detaily o navýšení kapacit v oblasti protivzdušné obrany, které spojenci poskytnou Ukrajině," avizoval mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Pomoc Ukrajině bude jedním z klíčových témat summitu NATO ve Washingtonu, jehož hostem je i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Právě na summitu chce prezident Joe Biden oznámit další vojenskou pomoc Kyjevu.

[chooze:article;value:563843]

Jedním z témat zasedání bude i posílení obrany NATO. Estonsko se už v reakci na pokračující konflikt na Ukrajině rozhodlo na hranici s Ruskem vybudovat 600 betonových bunkrů a také protitankové zátarasy.

Opevňování hranic členských států NATO je klíčové. V pondělí jen několik kilometrů od hranic s Polskem zahájily společné vojenské cvičení Bělorusko a Čína. Vojenské manévry s názvem Útočící sokol potrvají až do příštího pátku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.