Poláci by mohli sestřelovat rakety nad Ukrajinou, dohodli se Tusk a Zelenskyj

O další spolupráci Polska a Ukrajiny jednali v pondělí ukrajinský prezident s polským premiérem. Sešli se v paláci Belweder poblíž Varšavy. "Podepsali jsme Dohodu o bezpečnostní spolupráci mezi Ukrajinou a Polskou republikou," napsal Zelenskyj na síti X.

"Tento bezprecedentní dokument obsahuje ustanovení o sestřelování ruských raket a dronů ve vzdušném prostoru Ukrajiny, které budou vyslány směrem do Polska," dodal. Zahrnovat má i spolupráci v dodávkách bojových letounů. Měla by také vzniknout dobrovolnická Ukrajinská legie, která se bude cvičit v Polsku.

[chooze:article;value:563770]

​​"Během diskusí o tomto dokumentu jsme oba chtěli zajistit, aby neskončil pouhými prohlášeními dobré vůle. Každé slovo v tomto dokumentu něco znamená a bude mít praktické důsledky," řekl podle webu polsatnews.pl Tusk.

Polský premiér vyjádřil vůli i nadále napadenou zemi podporovat. Zelenskyj mluvil i o svých očekáváních od nadcházejícího summitu NATO ve Washingtonu. Řekl, že očekává konkrétní odpovědí a kroky od partnerů.

Podobnou dohodu už s Ukrajinou podepsalo 19 zemí, včetně Spojených států nebo Japonska a dalších zemí Evropské unie, napsala agentura PAP.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.