Na Plzeňsku shořel kombajn za 3 miliony. Hasiči radí, jak předcházet požárům

K požáru kombajnu v Líšťanech vyjely v pondělí odpoledne hasičské jednotky ze stanice Plzeň Košutka a jednotky sboru dobrovolných hasičů z obce Všeruby a Pernarec, informovali hasiči Plzeňského kraje na serveru Požáry.cz.

Při jejich příjezdu už byl kombajn zasažen požárem v plném rozsahu a hořelo i pole v jeho bezprostředním okolí. K hašení hořícího kombajnu nasadily dva “C“ proudy, ke zvládnutí hořícího pole pak nasadili vysokotlak dobrovolných jednotek. Vyšetřovatel zjišťování příčin požáru vyčíslil škodu na 3 miliony korun.

​Téměř dva tisíce požárů v zemědělství, u kterých v loňském roce hasiči zasahovali, napáchaly podle statistik škody za téměř 343 milionů korun a o život při nich přišli dva lidé. A protože téměř třetina z nich vznikla právě v měsíci červenci, doporučují hasiči zemědělcům, aby nepodceňovali rizika spojená se samovznícením zemědělských plodin a požárů zemědělské techniky.

[chooze:article;value:562253]

U naskladněných materiálů, které mají vlhkost vyšší než 16 procent, hasiči doporučují pravidelnou fyzickou kontrolu. Důležitá je podle nich také kontrola jejich teploty, která by neměla stoupnout nad 65 °C.  V případě, že teplota skladovaného rostlinného materiálu přesáhne tuto hranici, je třeba okamžitě jednat a zavolat hasiče. Přehřátá píce se musí přeložit nebo vyskladnit, což jsou činnosti, které s sebou také nesou riziko vznícení, a je tedy lepší, když jsou prováděny pod kontrolou jednotky požární ochrany.

Nemalé procento požárů v zemědělství připadá na požáry zemědělské techniky. Jejich příčinou nebývají jen technické závady, ale také nedbalost. Stroje, které se pohybují v rizikovém prostředí je podle hasičů nezbytné udržovat čisté a v řádném technickém stavu. Na výfucích pracovních strojů by vždy měly být lapače jisker.

Zralou úrodu může občas zapálit i jiskra, kterou způsobí kamínek nebo jiný předmět, který se nedopatřením dostal do zemědělské techniky. Takové jiskry jsou schopné zažehnout i výbušnou směs, která vzniká smísením obilného prachu se vzduchem. Naprostým základem podle hasičů je pravidlo, že v blízkosti jakýchkoli hořlavých materiálů se nemá kouřit a nesmí se používat otevřený oheň.

Kombajn amputoval neslyšícímu seniorovi nohu. Muž nehodu nepřežil (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.