Hudební svět v slzách. Zemřel zakladatel legendárního festivalu

Slovenský hudebník zemřel v pondělí ve věku úctyhodných 96 let. "Dnes nás opustil Pavol Zelenay, jedna z největších osobností slovenské populární hudby," přinesl zprávu o jeho smrti Hudebný fond na facebooku.

"Zanechal po sobě velké dílo – nejen jako autor, ale i jako muzikolog/hudebník. Perfektně zmapoval historii slovenské populární hudby. Bude nám moc chybět. Čest jeho památce!" stálo dále v příspěvku.

Jak připomíná web topky.sk, Zelenay vydal svoji první skladbu "Poď so mnou tancovať" v roce 1952. Od roku 1967 působil jako vedoucí Redakce malých hudebních žánrů. Z funkce byl však z politických důvodů v roce 1984 sesazen a začal pracovat jako redaktor v Redakci populární hudby.

[chooze:article;value:563607]

V 60. letech se spolu s Jánom Siváčkom snažili podpořit slovenské hudebníky v jejich tvorbě. V roce 1966 založili Bratislavskou lyru, československý festival populárních písní. Vítězem prvního ročníku se stal Karel Gott s písní "Mám rozprávkový dom".

V roce 2008 byl Zelenay uveden do Síně slávy slovenské populární hudby. Ve stejném roce mu navíc tehdejší prezident Ivan Gašparovič udělil státní vyznamenání Řád Ľudovíta Štúra III. třídy za zásluhy na rozvoji slovenské kultury.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.