Krušné hory budou největší CHKO v Česku. Ministr uklidňuje místní obyvatele

Za dohodou stojí stovka jednání s více než 60 obcemi, se kterými nakonec ministerstvo našlo společný kompromis. "Těší mě, že obce v centrální části Krušných hor, které měly dříve výhrady, nyní s vyhlášením CHKO souhlasí. A zájem mají i další obce – například Petrovice," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Krušné hory jsou podle něj mimořádným fenoménem s výjimečnou přírodou. "Krušné hory zůstávají jediným pohořím v ČR, které není plošně chráněno," zdůraznil. CHKO Krušné hory by navíc svou rozlohou přes dva kraje byla největší v České republice. Proces jejího vyhlášení by ministerstvo mělo zahájit během několika týdnů. 

"Rozumíme tomu, že obce potřebují prostor pro svůj rozvoj. A jsem rád, že se nám společně podařilo najít řešení, které je v souladu s potřebami ochrany přírody," vysvětlil František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Dohodu zatím stvrdili zástupci šesti obcí a další by se měli připojit v nejbližších dnech.

[chooze:article;value:563321]

S výsledky jednání je spokojená i místostarostka Jáchymova Lada Baranek (nez.). "Díky úspěšným jednáním jsme dosáhli dohody, která je přijatelná pro obě strany. Dohodli jsme se, že intravilán a některá rozvojová území města Jáchymova nebudou součástí CHKO. Zůstává tak nadále otevřen prostor pro rozvoj města a zároveň budeme chránit přírodní krásy," řekla.

"Většina našich obyvatel možnost vzniku CHKO podporovala. Zároveň ale měli obavy, jestli to nebude mít vliv třeba na občanskou vybavenost, vznik nových pracovních příležitostí v obci a podobně. Dohoda, ke které jsme společně dospěli, je garancí, že tyto obavy mít nemusí," dodala starostka Loučné pod Klínovcem Jana Nýdrová (nez.).

[chooze:article;value:563375]

Budoucí CHKO Krušné hory by měla především chránit zachovanou krajinu s rozsáhlými celky přírodě blízkých lesů na svazích hor a mozaikou lesů, luk a pastvin a zástavby na náhorní plošinách.

"Po letech nejistoty jsou jasně stanovená pravidla, což vítáme. Ochrana přírody vedle existujících skiareálů je ve světě běžnou a fungující praxí a nám vždy taková spolupráce dávala smysl," uzavřel majitel Skiareálu Klínovec Petr Zeman.

Krušné hory otevřou Dům Přírody. Turistům nabídne nejen historii těžby (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.