I přes vyšší daň ceny palivového dřeva klesly. Lidé si začali dělat zásoby na zimu

Ve firmě v Kunraticích u Cvikova denně zpracují až 60 kubíků palivového dřeva. "Vloni tvrdé dřevo bylo 2 000 korun včetně DPH sypaný metr, což byla velká cena. V dnešní době máme ceny v akci 1 500 korun za sypaný metr. Cena je ponížená o 25 % od minulého roku," říká prodejce palivového dřeva z Kunratic u Cvikova Martin Novotný.

"Šly dolů, akorát nám stát do toho hodil trošku vidle tím, že zase navýšil DPH na palivové dříví. Ta byla 15, teďka je 20. To se změnilo na začátku roku. My jsme šli zhruba tak o nějakých 30 % procent dolů," dodává Tomáš Havelka, prodejce palivového dřeva z Rozkoše.

Přesto zájem o dřevo poklesl o pětinu. Prodejci se domnívají, že na to měla velký vliv panika v době energetické krize. Během ní lidé nejdříve sháněli tvrdé dřevo, které se ale kvůli kůrovcové kalamitě téměř přestalo těžit, bylo předražené, a tak hledali jinde.

[chooze:article;value:557243]

"Určitě to má velký vliv. Tepelná čerpadla, elektrika, plyn šly dolů a dřevo Lesy ČR nechaly při starých cenách, které byly hodně vysoké. Lidé přestali kupovat," dodává Martin Novotný .

Nakonec se upnuli na tepelná čerpadla a pak přecházeli zpět k plynu, když zlevnil. Ceny elektřiny jdou od července dolů a výrobci palivového dříví se tomu snaží přizpůsobit i za cenu nižších marží.

"Měkké dřevo je 1 000 korun prostorový metr, tvrdé 1 500, polotvrdé, což je bříza a nějaké listnaté, měkké je 1 400 korun. Při nějakém odběru, což je osm metrů sypaných, máme dopravu do 40 kilometrů zdarma," vyjmenoval dále Martin Novotný.

Toho rychle využil třeba pan Vojáček z Mníšku u Liberce, který v zimě topí plynem i dřevem. "Teď je nejlevnější a ještě to proschne. Složím to a přijede další. V zimě si tím přitápíme," prozradil pan Vojáček. "My topíme jedině dřevem. Teplo od dřeva je lepší než od plynu," souhlasí s ním další obyvatelka Mníšku Jana Tannertová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.