Další rána pro Bidena. Odvrací se od něj řada sponzorů

Média, voliči a teď už i významní sponzoři Demokratické strany. Stále víc lidí volá po tom, aby Biden přenechal kandidaturu někomu vitálnějšímu.

"Mám v úmyslu přestat straně přispívat, dokud Bidena v čele kandidátky nevymění. To je realismus, ne neúcta. Biden je dobrý člověk a své zemi sloužil obdivuhodně, v sázce je však příliš mnoho. Pokud Biden neodstoupí, demokraté prohrají. Tím jsem si naprosto jistá. Důsledky této prohry budou skutečně hrozivé," prohlásila sponzorka demokratů a praneteř Walta Disneyho Abigail Disneyová.

"Joe Biden byl velmi efektivním prezidentem, ale pokud neodejde, pozastavíme plánované dary v hodnotě více než tři miliony dolarů. Prakticky každý velký dárce, se kterým jsem mluvil, věří, že potřebujeme nového kandidáta, abychom porazili Donalda Trumpa," tvrdí pak prezident fondu Moriah Gideon Stein.

[chooze:article;value:563398]

"Ten tlak na něj je opravdu obrovský. I on sám si zjevně uvědomuje, že má nějaké fyzické i mentální limity, které se v proslulé prezidentské debatě s Donaldem Trumpem plně projevily. Tu debatu nemůžeme označit jinak než jako průšvih Joea Bidena," hodnotí pak situaci v USA amerikanista Jakub Lepš.

U příležitosti oslav Dne nezávislosti ale Biden prohlásil, že nemá v úmyslu odstoupit. "Nikam nejdu, dobře? Děkuji. Miluji vás," nechal se slyšet.

"Procesně nic nebrání tomu, aby Joe Biden oznámil, že se vzdává nominace Demokratické strany na kandidáta pro prezidentské volby. A v srpnu, na volebním sněmu Demokratické strany, by tisícovky delegátů z primárek rozhodly, že zvolí někoho jiného. Politicky je to ale nesmírně riskantní," vysvětluje okolnosti rozhodování Lepš.

[chooze:article;value:563131]

​V případě, že budou demokraté nadále podporovat Bidena, prezidentské volby podle průzkumů pravděpodobně nevyhrají a mohli by si uškodit i ve volbách do senátu a sněmovny. Pokud ale zariskují a pokusí se zvolit nového kandidáta, výsledek by pro ně podle expertů nemusel být tak tragický.

Řada lidí totiž Bidena podporuje jen proto, aby nevyhrál Donald Trump. Potenciálním novým kandidátem by prý mohla být současná viceprezidentka Kamala Harrisová nebo guvernér Kalifornie Gavin Newsom.

Ten byl od roku 2004 do ledna 2011 starostou San Franciska a od roku 2019 je guvernérem. "Je to hotový politik obrovského státu. Ale není známý a to platí i pro další guvernéry," říká k němu Lepš.

O osudu Bidena může rozhodnout třeba i páteční předtočené interview pro televizi ABC. Biden nutně potřebuje smazat špatný dojem z debaty s Trumpem a ukázat se v lepším světle. To ale bude dost těžké. Bidenovy přešlapy jsou totiž na denním pořádku. Naposledy se během rozhovoru pro filadelfskou rozhlasovou stanici opět zamotal do svých vlastních slov.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.