Tvrdá rána pro Zelenského. USA se ohledně Ukrajiny v NATO vyjádřily jasně

Kyjev zatím do Severoatlantické aliance nemůže vstoupit. Podle zdroje z amerického ministerstva zahraničí to 9. července na summitu ve Washingtonu vzkáže v komuniké, uvedl The Telegraph.

"Musíme zatleskat všemu, co Ukrajina za poslední více než dva roky v reformách udělala," řekl zdroj. "Protože v těchto reformách pokračují, chceme je pochválit a hovořit o dalších krocích, které je třeba podniknout, zejména v oblasti boje proti korupci. Pro mnohé z nás u tohoto stolu je to priorita," dodal.

V komuniké má být i seznam reforem, které od Ukrajiny USA a celá Aliance očekává. "Je to něco, co NATO dělá potichu, aby je přiblížili blíže členství," sdělil zdroj.

[chooze:article;value:562949]

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce do Aliance vstoupit, aby po konci války na Ukrajině zabránil další invazi. Podle listu The Telegraph ale Spojené státy brání snahám států Evropské unie a Spojeného království sepsat nezvratnou cestu Ukrajiny do NATO.

Zelenskyj už dříve kvůli korupci vyhodil několik vysokých představitelů armády. O výrazné korupci v zemi mluvil letos v rozhovoru pro magazín TIME i americký prezident Joe Biden. "Když jsem byl senátorem a viceprezidentem, strávil jsem měsíc na Ukrajině. Byla tam značná korupce," poznamenal.

Zelenský v Bruselu: Ukrajina je o krok blíž k tomu, aby se stala členem Evropské unie (27/6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.