O samosběr meruněk je obrovský zájem. Jsou o polovinu levnější než v obchodě

Do meruňkového sadu v Kobylí dorazily ve čtvrtek tři stovky zájemců o samosběr. "Můžeme si tady vybrat, natrhat, jak to komu vyhovuje, tvrdší, měkčí, už zralejší, takže myslím, že to je výhodné. My jsme přijeli z Jistebnice, jezdíme sem už třetím rokem. Meruňky jsou krásně zbarvené sluníčkem, sběr se mi líbí, každoročně se na něj těším," pochvalovali si lidé, kteří si přijeli ovoce sami nasbírat.

Odrůda s meruňko-broskvovým aroma zvaná Kulgat jarní mrazíky přežila. "Každý rok se o sad bojíme, takže na podzim se se sadem rozloučíme a čekáme, co bude na jaře. Když přišly mrazy, tak jsme chodili do kostela, letos dokonce i ve všední dny," řekl zaměstnanec sadu Miroslav Tlach.

​"Máme radost, úroda je pěkná, vděčíme za to umístění sadu, nadmořská výška do tří set metrů nad mořem nám pomohla. Mrzlo i zde, ale ty odrůdy, zvlášť ty novější to zvládly," dodal sadař Michal Schovánek.

[chooze:article;value:561792]

Průměrně si lidé přijedou nasbírat tři až pět kilogramů meruněk. "Netrvalo to ani 15 minut a už mám košík plný," pochvalovali si zájemci o toto oblíbené ovoce.
"Tady je naložených 300 kilo výborných moravských meruněk," pochlubil se další.

V supermarketu vyjde kilogram meruněk asi na stovku, ve stánku u silnice je pořídíte i za 120 korun. V sadu zaplatíte za kilogram 55 korun. "To stojí trošku míň než v obchodě, a tím, že je to domácí, tak by to mělo být lepší," jsou přesvědčeni lidé.

Z vlastnoručně nasbíraných plodů mohou být knedlíky, pálenka nebo marmeláda. "Je krásně kyselkavá, je dobrá do dortu a myslím si, že meruňková tady je nejvíc žádaná marmeláda," dodala jedna z návštěvnic.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.