Bidenova kandidatura visí na vlásku. Důvěru ztrácí u politiků i veřejnosti

Den nezávislosti je pro Američany jedním z nejdůležitějších státních svátků. Lidé mají volno, schází se s rodinami a v centru města je plno. A jelikož všichni slaví Den nezávislosti, málokdo věnuje pozornost médiím, což by mohlo Joemu Bidenovi pomoct a trochu uklidnit napjatou situaci z posledních dní, která se týkala jeho kampaně.

Sám Biden slaví Den nezávislosti v Bílém domě. Na následující dny má naplánováno několik setkání s voliči a chce například vystoupit v televizi ABC. Rozhovor, který by se měl vysílat v pátek večer, ale bude předtočený. A dost pravděpodobně také sestříhaný.

Demokraté teď totiž mají jasný plán – ukázat americkým voličům, že je prezident schopný úřad vykonávat. Příští týden by měl prezident vystoupit na tiskové konferenci ve Washingtonu u příležitosti konání summitu NATO. Tam už by mohl čelit otázkám novinářů v přímém přenosu.

[chooze:article;value:563323]

​Štáb televize Nova se ptal v ulicích Washingotnu na to, jestli by si Američané přáli odstoupení Joea Bidena z kandidatury. "Mám 20letou progresivní dceru a nikdo z její generace ho nechce. Řada z nás pro něj nechtěla hlasovat ani před čtyřmi lety, ale on říkal, že bude prezidentem jedno období, a že to dělá jen proto, aby porazil Trumpa. Měl by to dodržet," myslí si jeden z oslovených Američanů.

"Po debatě bych volil Trumpa," řekl další. "Mrzí mě, co se děje. Doufám, že to ustojí a bude na své cestě pokračovat," myslí si jiná oslovená Američanka. "Nepřikláním se ani na jednu stranu, ale jsem hodně proti Trumpovi. Myslím si, že je to to nejhorší, co se mohlo naší zemi stát. Podle mě Biden způsobuje řadu problémů omylem, ale Trump problémy vytváří naschvál," doplnil další.

Kromě voličů ale musí Biden přesvědčit i řadu členů vlastní strany. Někteří demokraté si podle amerických médií přejí, aby Biden odstoupil z boje o Bílý dům ještě tenhle týden. Sám prezident ve středu večer podle deníku New York Times uznal, že další dny budou pro jeho kampaň klíčové – a vůbec poprvé tak sám vyjádřil pochybnosti.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.