Zemřela hvězda mezi hollywoodskými scénáristy, autor proslulé Čínské čtvrti

[chooze:gallery;value:36476]

​Hollywoodský matador skonal obklopen rodinou ve svém domě v Los Angeles, příčina úmrtí nebyla zveřejněna, informovala agentura AP.

Ve své době měl v branži prestiž srovnatelnou z nejslavnějšími herci a režiséry, s nimiž spolupracoval a kteří se stali jeho blízkými přáteli. Ať již to byl Jack Nicholson, Warren Beatty či později Tom Cruise.

Towne začínal jako televizní scénárista a herec, k filmu se dostal počátkem 60. let, když hrál a psal pro renomovaného režiséra béčkových filmů Rogera Cormana. U psychiatra se pak seznámil s dalším pacientem Beattym, který ho požádal o přepracování scénáře k průlomovému trháku Bonnie a Clyde.

[chooze:article;value:562103]

​Podílel se na scénáři legendárního filmu Kmotr. V titulcích sice uveden nebyl, ale režisér Francis Ford Coppola mu při přebírání Oscara veřejně poděkoval.

Na Oscara dlouho nečekal ani sám Towne. Dostal ho v roce 1975 za temné kriminální drama Čínská čtvrť odehrávající se v Los Angeles 30. let. Scénář inspirovaný knihami Raymonda Chandlera psal na tělo svému kamarádovi od dob studií Jacku Nicholsonovi, jenž ztvárnil hlavní postavu soukromého detektiva. Režisérem byl Roman Polanski a jak film, tam scénář, se stali učebnicovou klasikou.

Další oscarové nominace za nejlepší scénář vynesly Townemu filmy Poslední eskorta a Šampón. A také Příběh Tarzana, pána opic, který však po neshodách s producentem podepsal v titulcích jako P. H. Vazak, což bylo jméno jeho psa. Ten se tak stal prvním psem v historii, nominovaným na Oscara, uvedl časopis Variety.

[chooze:article;value:563015]

​Přátelství s Tomem Cruisem se datuje od roku 1990, kdy slavný herec hrál v dramatu z prostředí motoristických závodů Bouřlivé dny. Towne poté napsal i scénáře k thrilleru Firma s Cruisem v hlavní roli a k prvním dvěma filmům Mission: Impossible.

Robert Towne se věnoval i režii, podle vlastních scénářů natočil romantické kriminální drama Tequila Sunrise s Melem Gibsonem, Michelle Pfeifferovou a Kurtem Russellem v hlavních rolích či sportovní drama Hranice možností.

Robert Towne rodným jménem Robert Bertram Schwartz byl dvakrát ženatý, zůstaly po něm dvě dcery.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.