V Chorvatsku řádí šílení racci: Bála jsem se, že mi vyklovou oči, běsní žena

[chooze:gallery;value:36485]

​Do chorvatského Splitu v létě míří díky krásným památkám i poloze u Jaderského moře tisíce turistů. Těm teď ovšem mohou dovolenou pořádně znepříjemnit racci. Jednu z tamních žen prý dokonce napadli.

"Bylo kolem půlnoci, když jsem se vracela zpět do bytu. Najednou kolem mě začali létat racci a zaútočili na mě. Začala jsem křičet. Myslela jsem, že mi vyklovají oči," svěřila se deníku Slobodna Dalmacija žena, která si jen taktak stihla hlavu ochránit rukama a utéct.

[chooze:article;value:281543]

Podle ní se racci nejspíše snažili ochraňovat mladé, kteří ještě neumí létat, a často je proto ohrožují kočky. Zdůraznila ovšem, že je nijak neohrožovala a že jen procházela kolem. Kvůli strachu, že se agresivní útok ptáků bude opakovat, začala ven raději chodit s deštníkem. 

Místní prý přemnožení racci trápí už déle. "Je neobvyklé, kolik jich tu teď je. Jekot racků mě budí každý den kolem čtvrté ráno. Pak už mi nejde usnout. Nedá se to vydržet," řekla podle chorvatského listu Dnevnik.hr další z obyvatelek Splitu. Obyvatele také otravuje, že jim racci špiní auta exkrementy.

[chooze:article;value:562467]

Lezou jim navíc na balkóny i do bytů. "Vždycky mi létají na balkón. Pronásleduju je a sklápím roletu, ale jakmile ji dám pryč, objeví se zpátky. Zkoušela jsem už snad všechno, natáhla jsem tam drát, nevěsila jsem tam tašky, aby se houpaly ve větru, dala tam CD na jejich oslnění, nic nepomáhá," postěžovala si obyvatelka Splitu.

Chorvatský Omiš je oblíbený mezi vyznavači adrenalinových sportů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.