Demokraté vyzývají Bidena, aby se vzdal kandidatury. Měl jsem jet lag, hájí se

"Budu v tom pokračovat, dokud nezískáme úplný zákaz, úplnou iniciativu ve vztahu k většímu počtu pohraničních hlídek a azylových úředníků," řekl Joe Biden. "Vůbec nerozumím té poslední větě, kterou řekl," reagoval vzápětí na jeho výrok Donald Trump, bývalý prezident USA a republikánský kandidát.

Nejistý výkon prezidenta USA v první předvolební debatě dál rozděluje členy Demokratické strany. Lloyd Doggett jako první kongresman vyzval Joea Bidena, aby se vzdal kandidatury. "Prezident Biden byl vždy oddán naší zemi, nikoliv sobě, a proto doufám, že učiní toto bolestné a obtížné rozhodnutí a odstoupí. Uctivě ho k tomu vyzývám," sdělil kongresman za Demokratickou stranu Lloyd Doggett.

[chooze:article;value:562998]

​81letý Biden se vůči pochybnostem svých spolustraníků okamžitě ohradil. Podle něj za nejistý výkon v debatě může jet lag a nadmíra cestování před klíčovým televizním vystoupením. Tvrdí, že údajně neposlouchal rady členů svého štábu a pak málem usnul na pódiu. Za šéfem Bílého domu pevně stojí i viceprezidentka Kamala Harrisová. "Podívejte se, Joe Biden je naším kandidátem. Trumpa jsme už jednou porazili a porazíme ho znovu, tečka," poznamenala Kamalová.

Podle bývalé předsedkyně Sněmovny reprezentantů a členky Demokratické strany Nancy Pelosiové je ale legitimní, že si voliči kladou otázky ohledně prezidentova fyzického i duševního zdraví. "Má vizi, má znalosti, má úsudek, má strategické myšlení. Má ale také za sebou špatnou noc. Myslím, že je legitimní ptát se, jestli šlo jen o epizodu nebo jestli se jedná o trvalý stav," poznamenala Pelosiová.

Bidenovu situaci okomentoval amerikanista Jan Beneš:

Joea Bidena by bylo možné nahradit jiným kandidátem na srpnovém demokratickém nominačním sjezdu, který potvrdí demokratického kandidáta pro listopadové volby. Biden by ale nejspíš musel odstoupit dobrovolně, pokud by nebyl zdravotně indisponován.

Voliči si myslí, že by měl místo Bidena kandidovat někdo jiný, říká reportérka TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.