Chorvati zvedli ceny v restauracích. Nejdražší jsou na jihu země

Čevapčiči, pljeskavica nebo pašticada, to jsou typická chorvatská jídla. A k tomu vychlazené pivo Ožujsko nebo víno Plavac. "Národní jídlem je pašticada, což je vařené hovězí s noky. Samozřejmě máme excelentní víno v Dalmácii. Za mě je nejlepší červené víno Plavac, říká Dino, majitel chorvatské cestovní agentury.

Redaktorka televize Nova se rozhodla pro čevapčiči, za které zaplatila v přepočtu asi 370 korun. Místní jí také doporučili talíř grilovaného masa s výrazným kořením, ten vyšel o sto korun dráž. Porce byla velká, nají se z toho dva lidé.

Češi i Chorvati se shodují, že restaurace na Jadranu zdražily. A čím více pojedete na jih, tím jsou ceny vyšší. Například v Šibeniku si dáte rybu přibližně za 300 korun, v Makarské to může být i dvojnásobek. "Co jsme zatím viděli, tak je to tady drahý. Ceny jsou trošku vyšší. A tím, že přešli na euro, tak si to zaokrouhlili," shodují se Češi, kteří v těchto dnech tráví dovolenou v Chorvatsku.

[chooze:article;value:562946]

​"Pro lidi je to teď dražší," souhlasí i místní. "Pljeskavica nebo čevapčiči jsou dražší o 20 %," potvrdil i majitel cestovní agentury Dino. A nejdražší jsou mořské plody a steaky, naopak levněji vyjde pizza nebo hamburger. Například mořské plody na Istrii stály asi 380 korun, steak pak mají za 600 korun.

K dobrému jídlu neodmyslitelně patří i pivo nebo víno. Za malé pivo zaplatíte asi 60 až 80 korun, za lahev vína v restauraci asi 500 korun. Nealkoholické ochucené nápoje v restauracích se pohybují okolo 70 korun, za vodu zaplatíte asi 60 korun.

Podobně jako v Česku i v Chorvatsku se vyplatí hledat. Přímo u moře jsou restaurace dražší, když se vydáte o pár set metrů dál, najdete určitě levnější. Najíst se také můžete ve stáncích, tam vás hlavní jídlo vyjde výrazně levněji, a to od 100 do 200 korun.

Chorvatský Omiš je oblíbený mezi vyznavači adrenalinových sportů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.