Čech objevil na Pálavě mimořádnou houbu. Vědci mysleli, že roste jen v USA

[chooze:gallery;value:36479]

"Překvapivý objev" – tak čeští mykologové v novém odborném článku nazývají nález houby sesličky poduškovité v přírodní rezervaci Milovická stráň u jihomoravského Mikulova. Jde totiž o podzemní houbu, která byla považovaná za vzácný druh žijící pouze v suchých jehličnatých lesích západních Spojených států.

Houbu v Česku v roce 2011 objevil amatérský mykolog Slavomír Valda, který je také jedním ze spoluautorů výzkumu. Podle akademie věd bylo přitom ihned jasné, že jde o něco velmi neobvyklého. Že jde ale skutečně o sesličku, pomohla určit až následná analýza DNA.

"Jde o nový druh nejen naší, ale i evropské mykoflóry. Nové druhy hub se popisují, i z našeho území, poměrně často, nicméně téměř vždy jde o druhy mikroskopických hub," říká k ní další spoluautor Miroslav Kolařík z Mikrobiologického ústavu Akademie věd České republiky.

[chooze:article;value:560566]

Další zkoumání vědců navíc ukázalo, že houba může žít také jinde. Prostřednictvím databáze GlobalFungi se podařilo odpovídající DNA najít i ve vzorcích půdy z Kanady a Pákistánu, což ukazuje, že seslička pravděpodobně není tak vzácná, jak se dosud myslelo.

"Evropský nález, stejně jako nálezy z Kanady a některých lokalit v USA, jejichž stanoviště se značně liší od dosavadních lokalit, naznačuje širší ekologickou flexibilitu tohoto druhu," uvádí ke svému objevu dále čeští mykologové.

[chooze:article;value:563094]

Podle akademiků se česká láska k houbám prolíná i do vědeckého světa. Profesionální vědci tak mají ve svých amatérských kolezích velkou podporu. "Nesprávně je slovo amatér spojováno s menší znalostí tematiky. Řada amatérských mykologů jsou vynikající znalci hub. Pouze omezené laboratorní, časové a finanční možnosti často nedovolují dosáhnout mezinárodně uznávaných výstupů," tvrdí Kolařík.

Seslička je velká houba s podzemními či částečně podzemními plodnicemi, které mívají až 6 cm. Je tedy poměrně nápadná. Přesto se ji až donedávna mimo Severní Ameriku nepodařilo mykologům objevit.

V Česku už začala houbařská sezóna. Plné košíky hlásí ale jen někde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.