Bůh se mi vysmál. Vydání románu mě dojalo, říká spisovatelka

Marta Knauerová zažila velmi turbulentní rok. V únoru 2023 jí totiž nalezli nádor na prsu. "Jak se říká, když člověk plánuje, Bůh se směje. A já jsem měla pocit, že za ten minulý rok se mi vysmál opravdu se vším všude. Slavila jsem narozeniny s kolegy z muzea. A když jsme si připíjeli na zdraví, tak mi zazvonil telefon a tam mi paní doktorka oznámila, že mám pozitivní nález. Na mamografu. A že není co odkládat," popisovala.

I přes tuto velkou strast si však dokázala udržet pozitivní přístup k životu. "Ukončila jsem v červenci 30 dávek ozařování. A když jsem byla na dceřině svatbě, která byla za 14 dní, tak jsem to nazvala tím, že já mám zářivé období," uvedla.

[chooze:article;value:561892]

V pozitivních myšlenkách Knauerovou udržovalo i psaní knih. "Knížky jsou to, co mě zachránilo od toho, abych na tu nemoc myslela. Já ve chvíli, kdy jsem v románu, tak jsem v 16. století a nejsem nikde jinde, já prostě žiju tu svou postavu," řekla.

I proto spisovatelku nadchlo, když se dozvěděla, že její knihu vydavatelství publikuje. "Koncem října mi nějak docházely ty síly, tak se stalo to, že mi zavolala nakladatelka, která mi jen tak předtím v mailu oznámila, že se rozhodli, že vydají můj román. Já jsem ji musela okamžitě volat zpátky, protože mě to tak strašně dojalo a já jsem věděla v tu chvíli, že to byl další obrovský lék," popsala.

[chooze:article;value:560832]

Velkým námětem pro témata knih Marty Knauerové je její předchozí práce botaničky. V knihách jsou jí inspirací hlavně bylinky. Svou první knihu nevědomky připravovala 20 let. "Vlastně jsem si sbírala materiál o bylinách, o všem, co se týkalo starého léčitelství," uvedla.

"Spousta věcí, které v té knize jsou, tak nám vlastně nejen ukazují, že i když jsme daleko a máme spoustu vymožeností, vracíme se stejně zpátky k těm bylinám, protože jsou takovým tím základem a tou uvěřitelnou pomocí třeba při těch obyčejnějších nemocích," doplnila.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.