V Atlantiku zuří extrémně silná bouře. Beryl dosáhl nejvyšší kategorie

[chooze:gallery;value:36473]

​Sezóna hurikánů v Americe letos začíná nečekaně intenzivně. Hurikán Beryl je totiž teprve druhou pojmenovanou bouří letošní hurikánové sezóny v Atlantiku, ale přesto se mu podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) podařilo přepsat několik historických záznamů.

"Nejprve se stal nejvýchodnějším červnovým hurikánem v historii pozorování a po nedělním zesílení také nejdříve vzniklým hurikánem kategorie 4. Dosud držel prvenství Dennis z roku 2005, který zesílil na 4. stupeň 7. července," uvedl ČHMÚ v pondělí. "Beryl přitom zintenzivnil mimořádně rychle, v pátek byl ještě ve stadiu tropické deprese a za pouhých 42 hodin v neděli už hurikánem 3. kategorie," dodal ústav.

[chooze:article;value:557839]

​V úterý již dosáhl dokonce na 5. stupeň, což takto brzy žádný jiný hurikán nezvládl. Po Dennisovi jde navíc teprve o druhý červencový hurikán stupně 5. Jeho rychlost dosahuje až 265 kilometrů za hodinu. 

První oběť

Grenadský premiér Dickon Mitchell uvedl, že kvůli hurikánu zemřela minimálně jedna osoba. Obětí ale může být více, protože úřady zatím nebyly schopny vyhodnotit situaci na ostrovech Carriacou a Petite Martinique, kde byly první zprávy o velkých škodách. Komunikační sítě byly totiž z velké části mimo provoz, uvedl web CBS News. Mitchell dodal, že vláda v úterý ráno pošle lidi, aby vyhodnotili situaci na ostrovech.

V dalších dnech bude Beryl podle expertů postupovat k západu až severozápadu a podle aktuálních předpovědí by měl slábnout. "Teplota vody v Karibiku je ale nadprůměrná, což bude hurikánu poskytovat nadále velké množství energie," varuje ČHMÚ. I s nižší intenzitou tak bude způsobovat rozsáhlé škody.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.