Problémy s kufry hlásí enormní množství Čechů. Na náhradu nemají nárok všichni

Ztracená zavazadla – jedna z nejhorších komplikací, která vás může během dovolené potkat. Domáhat se odškodnění a svých práv znamená orientovat se v nejrůznějších právních kličkách a paragrafech. V tom se pokusila čtenářům TN.cz pomoci advokátka Anna Frantalová.

Ztracená a zapomenutá zavazadla

Ve většině případů čeští turisté nárok na odškodnění mají. "Příslušný právní předpis se vztahuje jak na samostatné cestovatele, kteří si zakoupili letenku přímo u dopravce, tak na klienty cestovních kanceláří, kteří ji mají jako součást zájezdu. Jejich nároky jsou tak v obou případech stejné," vysvětluje právnička.

[chooze:article;value:562932]

​Kompenzaci mohou lidé dostat, pokud jejich let začíná nebo končí na území některého ze států EU, Norska, Islandu či Švýcarska. Aerolinka by rovněž měla z některé z těchto zemí pocházet.

"V případě poškození zavazadla má cestující nárok na zaplacení nákladů na opravu nebo uhrazení ceny nového ve srovnatelné kvalitě," vysvětluje Frantalová. Za ztracený jsou kufr, batoh či taška považované ale až momentě, kdy se je cestujícím nepodaří doručit ani do 21 dnů.

"Po tuto dobu má cestující nárok na náhradu nezbytných výdajů za věci, které si musel nakoupit, včetně například hygienických potřeb, nezbytného ošacení či potřeb pro děti," upřesňuje advokátka.

Je-li zavazadlo skutečně ztracené, vzniká opět nárok na kompenzaci nákladů na pořízení stejného i za jeho obsah. Vše je ale nutné prokázat. "Nejlepší je proto si zavazadlo před cestou včetně jeho obsahu vyfotit, a to hlavně pokud převážíte nějaké cenné věci," upozorňuje právnička.

S uhrazením horentní sumy ale lidé počítat nemohou, odškodnění je zastropované částkou 1 220 eur, což je v přepočtu necelých 31 tisíc korun.

Zrušené a zpožděné lety

Zapomenutá či ztracená zavazadla ale nejsou jediným důvodem k náhradě škod. Další důležitou kapitolou jsou zrušené či opožděné lety. "I zde je právo na kompenzaci, liší se podle délky zpoždění a vzdálenosti do cílové destinace. Opět je nutno splnit stanovené podmínky," říká Frantalová.

[chooze:article;value:562144]

​Částky odškodnění v hodnotě 250 euro, což je přes šest tisíc korun, aerolinky většinou hradí při letech do 1 500 kilometrů. Nárok na odškodnění v hodnotě 400 euro, tedy přes 10 tisíc korun, vzniká kvůli letům přesahujícím 1 500 km v rámci EU, Norska, Islandu a Švýcarska, nebo při letu mimo EU, jehož délka je 1 500 až 3 500 km.

Kompenzaci v hodnotě 600 eur, tedy přes 15 tisíc korun, pak existuje u letů mimo EU, jejichž vzdálenost přesahuje 3 500 kilometrů. "Tyto zmiňované částky se vztahují na zpoždění letu, které přesahuje čtyři hodiny, nárok na poloviční částky platí u zpoždění mezi třemi a čtyřmi hodinami," vysvětluje advokátka.

Jenže pokaždé to tak není. Aerolinka nemusí náhradu poskytnout v případě, kdy pochybení bylo zapříčiněno mimořádnými okolnostmi, které nemohla ovlivnit. Mezi ně patří mimo jiné řádění přírodních živlů či srážka letadla s ptákem.

Cestujících je víc, než se počítalo. Zpoždění řešíme, uvedla mluvčí pražského letiště:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.