Pražské letiště kolabuje: Letadla odlétají bez kufrů. Nemáme u sebe nic, zuří Češi

[chooze:gallery;value:36471]

Dovolenou v Řecku musí bez svých kufrů strávit například rodina Pašova. "V zavazadlovém prostoru se po příletu našel pouze dětský kočárek, zbytek zavazadel zůstal na letišti v Praze. Jsme úplně beze všeho, máme pouze kabelky nebo malý batůžek a věci, co máme na sobě," sdělila redakci TN.cz. Na tu se během prvních dvou červencových dnů obrátilo už mnoho zoufalých Čechů. 

Stejný problém řeší i cestující, kteří si chtěli užít dovolenou v Turecku. "Jsme už několikáté letadlo, které odletělo z Čech bez zavazadel. Řekli nám, že nám je možná dají za tři dny, pokud dorazí. Máme tam léky. Mám sedmiletou dceru, která je onkologicky nemocná, a mám tam pro ni zdravotní pomůcky, které bezprostředně potřebuji. Jsme všichni v zoufalé situaci," svěřila se TN.cz nešťastná maminka.

Bezradná je i paní Aneta Habrová, která v pondělí odletěla do Bulharska s cestovní kanceláří Blue Style. "Po příletu jsme se ocitli bez kufru a letištní delegát nám jen sdělil, že to není jejich problém. Všichni tady máme malé děti a nemáme vůbec nic! Delegát nám nic nepomůže zajistit, protože to není v jeho kompetenci," neskrývala své rozhořčení.

[chooze:article;value:562804]

"Se společností Smartwings jsem v neděli večer odletěla do destinace Primorsko. Za dovolenou jsme zaplatili nemalé peníze a rádi bychom si ji užili. Chodit celý týden v jednom oblečení a nemít hygienické prostředky nebo léky je velice nepříjemné," dodala zoufalá Eva Apelová.

Chybí zaměstnanci

Napjatá atmosféra ale vzrůstá i v Praze, kde kvůli nedostatku pozemního personálu nestíhají zaměstnanci zavazadla z letadel vykládat. Lidé tak na ně musí čekat i několik hodin. A to v prostoru bez možnosti zakoupení jídla nebo pití.  

"Je tu těžká personální nouze, nikdo se nepostaral o to, že bude sezóna. Čeká se tu desítky minut až hodiny na zavazadla i s malými dětmi. Není tu voda ani jídlo. Nikdo to neřeší. Někdo by za to měl nést odpovědnost," rozčiluje se jeden z cestujících.

"Vykládka absolutně nefunguje, už tady čekáme přes dvě hodiny. Někdo už tři nebo čtyři. Z výdejního prostoru nemůžete odejít, protože nemáte šanci se sem vrátit. Pokud odejdete, tak vám zavazadla doručí na vlastní náklady. Ale může to trvat i 21 dní. Jsou tu lidi s několikaměsíčními dětmi. Není tu nikde k dostání žádné jídlo," dodal další.

[chooze:article;value:562903]

Letiště na síti X uvedlo, že ke zpoždění vykládky zavazadel na příletu dochází kvůli zpoždění letů a nárazovému nedostatku pracovníků nakládky. Zaměstnancům letiště proto rozeslalo krizovou zprávu, kterou má redakce TN.cz k dispozici.

"Najde se v řadách zaměstnanců pár srdcařů ochotných zachránit naši reputaci? Vyzýváme chlapy, kterým už bylo 18, vyhrňte si rukávy a pomozte, pokud jen trochu můžete, v kritické situaci zmírnit dopady na naše cestující a na jméno vašeho zaměstnavatele," stojí ve zprávě.

K nepříjemným situacím, kterým musí čelit cestující na svých dovolených, se však však letiště zatím nevyjádřilo.

Zoufalství na letišti v Praze. Po návratu z dovolené Češi musí čekat hodiny na kufry:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.