Pražská farma bojuje s návštěvníky. Po sušenkách jí zemřelo další zvíře

Čin, nad kterým zůstává rozum stát, provedli o víkendu návštěvníci farmy Toulcův dvůr v Praze. Naprosto ignorovali všechny zákazy týkající se krmení cizích zvířat a nakrmili je sušenkami.

"Tak nám návštěvníci odměnili zvířata tatrankami, asi za vysvědčení. K nafouknutému kozlíkovi musela v neděli přijet veterinární pohotovost, nevíme, jestli se uzdraví," uvedla farma na facebooku. Majitelům již došla trpělivost, protože nejde zdaleka o první případ.

Jedno zvíře zemřelo, další bojovala o život

Na začátku roku na farmě kvůli překrmení zemřela ovečka Dora. Další podobná událost se stala 1. června, kdy návštěvníci překrmili krávu Jahodu, což u ní způsobilo těžký zánět bachoru a vemene. Kvůli tomu bylo nutné odstavení telete Nanuka. Kráva sice přežila, ale její prognóza je podle farmy kvůli poškození jater nejistá. Vemeno už se totiž nemusí zregenerovat. Utrpělo navíc i její telátko Nanuk, které přišlo o důležité mléko od matky.

Jen o pár dní později, 10. června, lidé překrmili kozu jménem Princezna. Ta skončila s týdenním průjmem a také u ní byla předčasně ukončena laktace. Poslední případ se týká zmíněného kozlíka Hopíka. Veterináři u něj diagnostikovali zastavenou činnost bachoru a nafouknutí. Zatím přežil, ale podle farmy je ohroženo jeho uchovnění.

​"V sumě jeden úhyn cenné plemenice, dvě chovné matky s podlomeným zdravím, ohrožené i v následujících letech, dvě mláďata s podraženým růstem a vývinem a jeden ohrožený budoucí plemeník," vyjmenovává farma smutnou bilanci.

[chooze:article;value:558556]

​Vyčíslila také finanční škodu, která rozhodně není malá. "Veterinární a zdravotní péče v součtu 35 tisíc korun. Pokud bychom k tomu připočítali cenu zvířat, jsme na kulatých 100 tisících. Nemluvě o starostech, práci navíc a slzách všech, kteří jsou se zvířaty v užším kontaktu," dodala.

Farma se situaci zatím snaží vyřešit bez policie. "Policii jsme nevolali," sdělila redakci TN.cz. Návštěvníky ale opakovaně prosí, ať chodí zvířata krmit jinam. "Pokud máte nezdolnou potřebu krmit zvířata, jděte do zoo nebo nějakého zooparku, kde vám za finanční obnos tuto kratochvíli rádi umožní. U nás je režim jiný a zvířata mohou krmit pouze jejich ošetřovatelé," dodala farma.

Hrozí i vězení

Pokud by se prokázalo, že někdo zvířatům krmením schválně ubližuje, tak by se mohlo jednat o trestný čin týrání zvířat. "V případě odsouzení osoby za trestný čin týrání zvířat může soud uložit trest odnětí svobody v nejhorší případě až na šest let," uvedla Kristýna Soukupová z krajského ředitelství policie hlavního města Prahy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.