Majetkové přiznání neodevzdali zástupci ANO a Pirátů. V minulosti chyboval i Fiala

Politici a vysoce postavení státní úředníci musejí majetkové přiznání podle zákona o střetu zájmů odevzdávat každý rok. Mezi ty, kteří ministerstvo ještě neinformovali, patří například předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek nebo poslanec hnutí ANO Stanislav Berkovec.

"Aha, my jsme jim to samozřejmě připomínali několikrát, a pokud mi říkáte, že Standa Berkovec zapomněl, tak hned, jak ukončíme tento rozhovor, tak mu jdu volat," reagovala předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. "Přibijte mě na kříž a bijte mě do hlavy. Než jsem přišel, tak mi volala paní předsedkyně a upozornila mě. Už je to odesláno," řekl vzápětí Berkovec.

"Ten systém jim nefungoval, tak já jsem si řekl, že se s tím fakt nebudu handrkovat, když jim nefunguje systém. Takže to zkusím někdy asi později ještě odeslat," hájil se zase Jakub Michálek. Politikům, kteří data do registru ještě nenahlásili, ale kvůli údajnému extrémnímu vytížení a výpadkům systému zatím nic nehrozí. "Za komplikace se omlouváme. My proto budeme považovat oznámení, která jsou podaná do pondělí 8. července, za podaná včas," uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

[chooze:article;value:561830]

​Za neodevzdání majetkového přiznání mohou politici dostat pokutu až 50 tisíc korun. Stejně tomu ale je i v případě odevzdání přiznání s chybami. Chyb se v minulosti dopustila řada zákonodárců. Loni přiznání například ministr školství a senátor Mikuláš Bek (STAN) nedodal v termínu. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) v něm naopak neuvedl svůj podíl v kampeličce. "Opakovaně jsem uznal, že jsem v minulosti udělal chybu při vyplňování formuláře o střetu zájmu. Řekl jsem, že tuto chybu napravím, a to jsem také udělal," řekl Fiala.

Českým rekordmanem, který informace o svém majetku neodevzdal ani jednou už od roku 2014, je senátor Raduan Nwelati (ODS), jeho majetkové přiznání není v centrálním registru ani letos. "Kolik nemovitostí v zahraničí vlastním, přesně nevím. Můj otec měl generální plnou moc a z důvodu válečného konfliktu nelze získat podrobný výpis majetku. Nejedná se o právní kličky, ale realitu. Nejsem schopen upřesnit údaje o majetku, který jsem vlastnil v Sýrii již před návratem do Česka v roce 1991, a také ty, které jsem dále získal dědictvím po otci v Sýrii," řekl.

V roce 2011 tehdejší ministr ministr kultury Jiří Besser zamlčel nákup bytu ve vilovém domě v golfovém resortu na Floridě. To nakonec vedlo k jeho rezignaci.

Firmy i stát trápí přílišné papírování, říká Fiala. Hospodářská komora představila antibyrokratický zákon:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.