Archeologové u Košic našli hromadný hrob. Potvrdila se dávná legenda

Jedinou zmínku v novinách a místní legendu měli slovenští archeologové jako vodítko při průzkumu. Podle pověsti byli pod věžičkou, která se dnes nachází na košickém sídlišti, pohřbení vojáci. Ti měli padnout při bitvě u nedalekého Budimíru, která byla součástí maďarské revoluce v roce 1848.

Jednat se mělo o skupinku polských legionářů, která v boji zahynula. Jejich kamarádi je pak údajně pohřbili u polozbořené věžičky ze 17. století. "Armádní praxe byla taková, že vojáci byli pochováni tam, kde padli, a proto jsem se domnívala, že sloup, který byl tehdy ruinou, byl použitý jako určitý orientační bod," uvedla podle portálu tvnoviny.sk historička Uršula Ambrušová Tajkov.

[chooze:article;value:560595]

​Archeologové se tak rozhodli legendu prověřit a začali u sloupu kopat. Průzkum, který financovalo město, nakonec přinesl ovoce. Pod věžičkou se skutečně nacházel hromadný hrob, jen asi 30 centimetrů od paty sloupu.

Výzkumníci zatím identifikovali šest koster, odhadují však, že jich na místě může být až dvacet. V hrobě nalezli také mince z 19. století a mosazné knoflíky, což odpovídá období, v němž legionáři bojovali. Na místě teď má vzniknout pietní místo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.