USA se bojí útoku. Na základnách v Evropě platí mimořádně přísná opatření

Hned několik amerických základen v Evropě je podle CNN v pohotovosti kvůli hrozbě teroristického útoku. Na základnách tak má panovat hned druhá nejvyšší úroveň opatření pod kódovým označením Charlie.

Tento stav podle americké armády platí, pokud "dojde k incidentu nebo jsou získány zpravodajské informace, které naznačují, že je pravděpodobná nějaká forma teroristického nebo jiného útoku proti personálu či armádním zařízením".

Podle zpravodajského webu amerického ministerstva obrany Stars and Stripes se mají zvýšená opatření týkat například základen v Německu, Rumunsku a Bulharsku nebo také v Itálii. Například vojáci působící na základně ve Spangdahlemu mají kvůli obavám z útoku zakázáno nosit mimo základnu vojenské uniformy.

[chooze:article;value:559766]

Bližší informace k opatřením ale armáda sdělit nechtěla. "V rámci naší činnosti podnikáme další kroky, abychom zajistili bezpečnost členů našich sil," uvedlo podle webu Hill k situaci americké velitelství pro Evropu s tím, že více informací nemůže zveřejnit z bezpečnostních důvodů.

Co pohotovost vyvolalo, není jisté. Zdroj CNN na jedné ze základen uvedl, že tam podobná opatření za posledních deset let nepamatují. Dodal také, že k podobné aktivitě dochází, když se armáda dozví o aktivní hrozbě ze spolehlivého zdroje.

[chooze:article;value:558139]

Hrozbu terorismu řeší rovněž Srbsko. V sobotu tam měl útočník kuší střelit policistu hlídajícího izraelskou ambasádu. Sám byl ale následně policistou zastřelen. Podle webu Times of Israel v souvislosti s útokem skončili dva lidé ve vazbě. Jít mělo přitom o islámské fundamentalisty. Srbská televize RTS pak uvedla, že útočník pocházel z Černé Hory.  

A s bezpečnostními problémy se potýká také Německo. V neděli tam měl muž zaútočit na tři policisty na vlakovém nádraží na jihu země. Policisté jej následně postřelili a podle Deutsche Welle v pondělí zemřel. Už dříve v červnu měla německá kriminální policie zadržet člena teroristické organizace Islámský stát, který měl v zemi plánovat útoky.

Na evropském šampionátu v Německu je bezpečně, svět je ale nestabilní, říká velvyslanec (6/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.