Stavební úřady měly problém s novým systémem. Je to paskvil, tvrdí odborníci

Podle úředníků na stavebním odboru magistrátu v Jablonci nad Nisou systém hned první den příliš nefungoval, a tak museli pracovat postaru. Žádosti se tam snaží zpracovat běžně do měsíce. Už teď ale vědí, že ty červnové vyřídí až za čtvrt roku. "Když si dneska někdo něco podá, tak se na něj dostane řada tak v říjnu," odhaduje vedoucí stavebního odboru Petra Haltufová.

Na chodbě čeká projektant, který potřebuje rychle vyřídit přestavbu jídelny pro děti na základní škole. "To si myslím, že bude docela problematické, protože máme od září nasmlouvánu Krajskou nemocnici Liberec a do té doby samozřejmě musí být stavební úpravy hotové," tvrdí projektant Roman Kohút.

V Chrasti na Pardubicku se do systému připojili. Spokojeni ale moc nejsou. "Například největší zvětšení katastrální mapy je takové, které stále neukazuje dostatečný detail, aby na něm byla vidět čísla parcel. Což je pro mě komický. A velmi mě zaskočilo, že náš úředník může editovat žádost nebo řízení například z druhého konce republiky, to považuji za neuvěřitelné. Příručky sem vlastně dorazily v pátek, takže jsme měli den na to, abychom se je naučili," říká starosta Vojtěch Krňanský (Naše Chrast).

[chooze:article;value:553323]

​"Zatím s tím nepracujeme, jedeme postaru a v tom původním programu. Kdyby dneska někdo přišel a chtěl tam něco, tak já v tuhle chvíli mu to tam nemůžu ani zadat," stěžuje si vedoucí stavebního odboru chrudimského městského úřadu David Podzemský.

Většina vedoucích stavebních úřadů kritizuje hlavně kvalitu školení. "Pan Bartoš tvrdí, že ano. Odpovídalo se pouze na velice jednoduché dotazy. Ty, které nás pálí, na ty odpovídáno nebylo," dodává Petra Haltufová. "Školení bylo z našeho pohledu zcela nedostatečné. A samozřejmě prováděcí vyhláška byla vydána příliš pozdě," přidává se mluvčí městského úřadu v České Lípě Kristýna Kňákal Brožová.

"Dostaly odkaz na nějaké on-line školení, kde se tím mohly proklikat, ale když měly nějaké praktické otázky, tak na ně nemohly dostat odpověď," přidala se Martina Petrášková, mluvčí městského úřadu ve Frýdlantu. Mírný optimismus panuje v Liberci, ale i tam se stále jede postaru. "Portál stavebníka je spuštěn, funguje. Samozřejmě drobné dílčí výpadky má," dodává mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

[chooze:article;value:562516]

​Digitalizace stavebního řízení je součástí nového stavebního zákona a měla by umožnit veškerá povolení, vyjádření a dokumentaci získat on-line. Ti, kdo chtějí stavět, by se měli obejít bez docházení na úřady se štosy papírů pro desítky razítek a zvládnout by to měli z práce nebo z domova přes takzvaný Portál stavebníka. "Digitalizace stavebního řízení je největší změna, která se tady odehrála za posledních 35 let," tvrdí ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Systém by měl zjednodušit administrativu a mimo jiné také propojit různé úřady, aby žadatel nemusel vyřizovat tolik papírů. Úřady a stavebníci budou komunikovat v propojených systémech, tedy v Portálu stavebníka. Jenže Portál stavebníka není úplně snadné najít, musíte se k němu proklikat přes stránky ministerstva pro místní rozvoj. Portál stavebníka je totiž ve skutečnosti Portál stavební správy.

"Je třeba říct, že digitalizace a stavební zákon jsou potřeba, ale je třeba dodat, že takovým způsobem ne. My jsme teprve dneska obdrželi počítačové sestavy, manuál pro administrátora. Je to paskvil, který se měl odložit na nějakou dobu, aby pracovníci měli čas na školení. Jenže to by znamenalo politickou porážku, protože by od 1. 7. nenajel systém," poznamenal Zdeněk Pištora ze Svazu měst a obcí ČR.

"Spuštění systému nemá výpadky ve smyslu jeho běhu, jsou tam drobné chyby, ale vše běží. V systému bylo v pondělí  4 500 úředníků a také občané, věřím, že si to sedne," řekl v pondělí večer v televizních novinách ministr Bartoš.

Nové stavební řízení kritizuje dlouhodobě i bývalá šéfka resortu Klára Dostálová (za ANO). "Mějte rozum na tom ministerstvu pro místní rozvoj, proboha, a odložte to aspoň o půl roku," řekla.

Nově se stanovují lhůty pro vydání rozhodnutí ze strany úřadů. Například pro stavbu rodinného domu bude rozhodnutí o povolení trvat 30 dní a u složitějších staveb typu dálnice nebo elektrárna do 120 dní.  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.