Chorvatsko nezvládá nápor turistů. Doprava na cestě k moři kolabuje

Na dálnicích a silnicích směřujících k turistickým centrům se tvoří dlouhé kolony. Problémy jsou například na dálnici A2 Záhřeb–Macelj, kde v pondělí ráno ve směru na Záhřeb hlásili řidiči zhruba šestikilometrovou kolonu. 

Hustota dopravy je podle webu dnevnik.hr zvýšená i na takzvané Jadranské magistrále (DC8), která vede do Splitu, tedy jednoho z oblíbených letovisek Čechů. Stav zhoršily také dopravní nehody, které v pondělí zablokovaly dva úseky dálnic A3 a A4. 

[chooze:article;value:562267]

Pozor na mýtné brány

V Chorvatsku je třeba počítat i s mýtnými branami, kde se platí u sjezdu z dálnice. I u nich se tvoří kolony. Portál danas.hr například zmiňuje mýtnou bránu Lučko, která je na okraji Záhřebu. Mezi ní a sjezdem Bosiljevo 2 směrem k moři doprava výrazně zhoustla.

Právě na mýto si musí cestující do Chorvatska dávat pozor. Poplatky za použití chorvatských silnic se v období od 1. července do 30. září zvyšuje o deset procent. Cesta z maďarsko-chorvatské hranice do Záhřebu tak stojí místo 5,80 eura (145 korun) nově 6,40 eura (160 korun), cesta ze Záhřebu na Lipovac po dálnici A3 pak 18,60 eura (466 korun) místo 16,90 eura (423 korun).

Je dobré si pořídit pro zaplacení mýtného zařízení ENC, které vám ušetří nejen čas, ale i peníze. Auta s tímto zařízením používají vlastní pruhy a poplatky se strhnou z dobitého kreditu. Jejich výše je pak navíc o pětinu nižší v porovnání s těmi, které vybírají pracovníci. Krabičku lze podle Jiřího Pavelka z ÚAMK sehnat i ve větších městech v Česku

Štáb TV Nova míří do Chorvatska. Hned na začátku skončil v koloně (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.