Češi pomáhají s obnovou Ukrajiny. Zakázky jim vynáší stovky milionů korun

Až 150 českých firem se už zapojilo do obnovy a rekonstrukce Ukrajiny. Pro tuzemské společnosti je to příležitost pomoci válkou postižené zemi i velmi dobře vydělat. "Pohybujeme se skutečně v cenových relacích, které jsou až ve vyšších desítkách milionů eur u těch skutečně velkých projektů, u malých projektů se potom jedná spíše o jednotky milionů," uvedl zmocněnec Svazu průmyslu pro Ukrajinu Jakub Weimann.

"Pomáháme Ukrajině a současně peníze pomáhají našim firmám růst a také být úspěšné při získávání veřejných zakázek na Ukrajině," okomentoval premiér Petr Fiala (ODS). České firmy do napadené země dodávají například kogenerační jednotky, které vyrábějí jak elektrickou energii, tak teplo.

"Ve spalovacím motoru spalujeme zemní plyn a v alternátoru potom vyrábíme elektrickou energii. Veškeré teplo, které vyrobí ten motor při spalování plynu, my ještě odebereme a dodáme do otopné soustavy nebo do nějakého objektu," vysvětlil ředitel firmy Gentec Václav Klein.

[chooze:article;value:562801]

​Takových strojů Češi dodali na východ Evropy už desítky, díky nim má teplo a elektřinu zhruba 17 tisíc domácností. "Dodávají i do škol a nemocnic, takže reálně pomáhají zachraňovat životy," doplnil Klein.

Energetika ale není jedinou oblastí, ve které české firmy dobývají ukrajinský trh. Významný je obranný průmysl, ale pomáhají také s dopravou, těžbou, vybavením pro nemocnice, dodávkami zdravotnického materiálu nebo zajišťují čistou vodu. Jejich počet navíc v budoucnu ještě výrazně poroste.

"My dneska evidujeme opravdu stovky už relativně hotových projektů, kdy máme spárovanou poptávku z ukrajinské strany, různých měst, velkých měst, regionů nebo i centrální vlády s nabídkou české firmy," řekl vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný.

Řada firem se ale stále obává investovat své peníze v zemi, kde zuří válka, nebo i toho, že je Ukrajina nechvalně známá problémy s korupcí. Tématu válečného konfliktu na Ukrajině se v pondělí věnovali na Pražském hradě také naši nejvyšší ústavní činitelé. Řešili například českou muniční iniciativu nebo koordinovali český pohled na Ukrajinu a Rusko před blížícím se summitem Severoatlantické aliance ve Washingtonu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.