Ve Francii začínají volby. Macronova pozice je nejistá, krajní pravice vede

Francie v neděli pořádá první kolo parlamentních voleb. Předčasné volby vyhlásil prezident Emmanuel Macron, který po eurovolbách, v nichž jeho strana pohořela, rozpustil parlament. Výsledky voleb jsou však nejisté.

V předběžných průzkumech totiž suverénně vítězí krajně pravicová strana Národní shromáždění pod vedením Marine Le Penové a Jordana Bardelly. Průzkum zřízený portálem Les Echos předpovídal Národnímu shromáždění 37 procent hlasů, čímž by mohla získat až 295 z 577 křesel v parlamentu. Strana měla navíc ve dnech před volbami ještě posilovat.

[chooze:article;value:560132]

​Hned po nich má podle průzkumu největší šance koalice levicových stran Lidová fronta, které průzkum předpovídá zisk 28 procent hlasů. Tato koalice v sobě sdružuje Radikální stranu, Francouzskou socialistickou stranu a Komunistickou stranu. I přes vysoký volební potenciál se však jedná o velmi křehkou koalici, píše portál Guardian.

Podporovatelé prezidenta Macrona by se podle průzkumu ocitli až na třetím místě se ziskem 20 procent hlasů. Pro tyto strany, které obsazují povětšinou politický střed, jde o velmi špatnou situaci, obzvláště po volbách do Evropského parlamentu, kde pohořely. Pozice Macrona v parlamentu je tak velmi nejistá.

Volby do francouzského parlamentu se konají ve dvou kolech. První vyšlo na tuto neděli, přičemž volební místnosti se uzavřou v osm hodin večer tamního času. Druhé kolo vychází na 7. července.

Macron vyhlásil předčasné volby, ve Francii tím spustil chaos:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.