Starosta Barcelony vyhlásil válku turistům. Chce omezit jejich ubytovávání

Vedení katalánské metropole Barcelony, která se dlouhodobě potýká s velkým množstvím turistů, se odhodlalo k radikálnímu kroku. Podle deníku Daily Mail se starosta města Jaume Collboni zavázal, že do roku 2029 zakáže pronajímání bytů turistům. "Postavili jsme se tomu, o čem jsme přesvědčeni, že je největším problémem Barcelony," prohlásil podle Guardianu.

Připravovaný zákaz by měl začít platit v listopadu roku 2028 a měl by se týkat více než 10 tisíců bytů, které mají momentálně na krátkodobé pronájmy licenci. To bude prakticky znamenat konec ubytování přes Airbnb a další podobné služby.

Barcelona je zahraničními turisty nejnavštěvovanější španělské město. Kromě přelidnění města v době turistické sezóny to přináší i růst cen nájemního bydlení. To podle Collboniho i kvůli krátkodobým pronájmům zdražilo za posledních deset let o 68 %. "Těch 10 tisíc bytů bude využíváno obyvateli města nebo půjde na trh k pronájmu či prodeji," slibuje starosta.

[chooze:article;value:561512]

Sdružení pronajímatelů turistických bytů Apartur ale krok kritizuje. "Collboni dělá chybu, která povede k nárůstu chudoby a nezaměstnanosti," píše se v jeho oficiálním prohlášení.

Barcelona ale není jediným městem, které se rozhodlo příliv turistů výrazněji regulovat. K omezení krátkodobých pronájmů v posledních letech přistoupil Berlín či Lisabon, ale také třeba Kanárské ostrovy, kde za omezení masového turismu letos probíhaly rozsáhlé demonstrace. Ke kontroverznímu kroku se pak odhodlali v Benátkách, kde začali za vstup do centra města vybírat vstupné.

Regulace krátkodobých pronájmů se připravuje také v Česku. Pomoci by měl registr krátkodobých pronájmů. Jen v Praze jich je podle Seznam zpráv asi 8 000.

Lidé utíkali z pláže. Od moře vyhnal i české turisty v Rimini sliz:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.