Čechy zaujala v Chorvatsku podivná cedule. Varuje před smrtelným nebezpečím

Na facebookové skupině zaměřené na cestování do Chorvatska se v pondělí objevila fotka zvláštní výstražné cedule s nápisem "ivzor."

Členové skupiny se v komentářích shodli, že cedule varuje před takzvaným zpětným proudem, který ročně zabije stovky lidí.

"Zpětný proud se může objevit všude, kde jsou vlny a vlnobití. Může vzniknout za jakýchkoli podmínek a počasí. Přesto se nejčastěji vyskytuje během odlivu. Proudí v úzkých kanálech a představuje obrovské nebezpečí. Ročně si vyžádá až 80 % všech záchranných akcí na pláži," uvádí magazín Dotyk. Podle jednoho komentáře může proud způsobit i podmořský pramen sladké vody.

​Vlny, které narážejí na břeh, vytvářejí proudy, které se mohou pohybovat kolmo k pevnině. Tyto proudy mohou být natolik silné, že mohou plavce jednoduše vtáhnout velkou rychlostí do moře. 

[chooze:article;value:550504]

Pokud vás zpětný proud zachytí, tak hlavně zůstaňte v klidu a neplavejte proti proudu. To by vás zbytečně vyčerpalo. Raději plavejte rovnoběžně se břehem, dokud se z proudu nedostanete, radí Záchranářská asociace Spojených států. Zpětný proud vás nestáhne pod hladinu, pouze vás zatáhne od břehu směrem do moře. Pokud se vám z něj nedaří se dostat, upozorněte na sebe a křičte o pomoc.

Pokud uvidíte, že zpětný proud někoho polapil, zavolejte na pomoc plavčíka, nebo na nouzovou linku (v Evropě na čísle 112) a v žádném případě nevstupujte do vody bez plovacího vybavení (vesta, plovák apod.). Mohli byste totiž ohrozit svůj život. "Pokud je to možné, hoďte oběti něco, co plave," radí záchranáři.

Pokud tedy u moře narazíte na podobnou výstražnou ceduli, jděte se raději koupat jinam.

Chorvatsko je pro Čechy stále populární. Nejsou jen hosté, ale i přátelé, řekl v pátek jeho zástupce Miodrag Mlačić ve vysílání TN Live:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.