Tlak na Bidena roste. Část demokratů chce, aby nekandidoval na prezidenta

Stávající prezident Joe Biden sice přiznal, že v debatě kvůli nachlazení nebyl v nejlepší formě, listopadové volby ale stále hodlá vyhrát. Ke svým podporovatelům v Severní Karolíně promlouval s větším sebevědomím.

"Už se mi nechodí tak snadno jako dřív. Nemluvím tak hladce jako dřív. Nedebatuji tak dobře jako dřív. Ale vím, co vím. Vím, jak říkat pravdu. Dávám vám své slovo jako Biden, nekandidoval bych znovu, kdybych celým svým srdcem a duší nevěřil, že tuto práci zvládnu," prohlásil Joe Biden.

Média po celém světe i tak vnímají Bidenovu účast v prezidentské debatě jako debakl. To potvrdil mimo jiné dotazník, který krátce po debatě vyplnili její diváci. Bidena by po debatě volilo asi o 12 procent méně lidí než před ní.

[chooze:article;value:562519]

Americký tisk Bidenův výkon hodnotil jako nejistý s tím, že opět rozvířil debatu ohledně své způsobilosti vykonávat v pokročilém věku prezidentskou funkci. Bidenovi je 81, Trump je o tři roky mladší. 

​Bidenova kampaň krátce po debatě potvrdila, že se prezident podle plánu zúčastní i druhé debaty plánované na 10. září a že se o jeho odstoupení z klání vůbec neuvažuje. "Volba v listopadových volbách je jednoduchá: Donald Trump zničí naši demokracii. Já ji budu bránit. Jdete do toho se mnou?" pronesl Biden.

Řada médií se po debatě začala zabývat otázkou, za jakých okolností by bylo možné Bidena nahradit na srpnovém nominačním sjezdu Demokratické strany, který potvrdí demokratického kandidáta pro listopadové volby. Z jejich závěrů však vyplývá, že Biden by musel odstoupit dobrovolně, pokud by nebyl zdravotně indisponován.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.