Na Jadranu se přemnožil jedovatý mořský živočich. Číhá na mělčině

Ve vodách Jaderského moře číhá nebezpečí. Alespoň tak hovoří chorvatský deník Dnevnik o přemnožených hermodicích ohnivých, známých též pod názvem ohniví červi. Právě tak se říká mořským živočichům, pro které je typické rudé zbarvení a dorůstaní do délky až 15 centimetrů.

Setkání s červem, který se usídluje v mělčinách, bývá dosti bolestivé. Jejich štětiny přirovnávají odborníci k trnům kaktusu s tím rozdílem, že jsou plné neurotoxinů. Kdo na zvíře šlápne, může si letní dovolenou pořádně znepříjemnit.

[chooze:article;value:561147]

​"Vyzařují neurotoxiny, které se při kontaktu s pokožkou uvolní a způsobují bolest a podráždění. U některých lidí může způsobit i částečné ochrnutí určité části těla," varovala bioložka Tamara Sovic Čalićová.

Podle deníku Tportal byli ohniví červi nedávno spatření u pobřeží chorvatského ostrova Krk. "V zásadě jde o druh, který je v našem moři běžný a není nový. Spolu s vyššími teplotami se ale začali víc rozmnožovat a nyní jich přibývá. Kromě toho se šíří k severní části Jadranu," vysvětlila expertka na podmořský život Mirna Batistićová.

Odborníci ale zdůrazňují, že ani kvůli zvýšenému výskytu ohnivých červů není důvod k panice a přílišným obavám. Je ale vhodné se dopředu obeznámit s tím, co v případě poranění dělat. Mnohdy se také doporučuje nosit do vody boty.

V dubnu na Jadranu natočili vzácné zvíře. Objevuje se jednou za pár let:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.