Meteorologové varují před nebezpečím. Nejhorší situace bude v neděli

Nedělní plány mohou Čechům opět zničit silné bouřky. První prázdninový víkend se má totiž podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nad Českem přehnat studená fronta. S ní přijde i špatné počasí.

Prvním místem, kde se mají v neděli bouřky objevit, jsou střední Čechy. "První bouřky se patrně vyskytnou během odpoledne ve středních Čech," upozornil ČHMÚ na sociální síti X. Postupně mají potom směřovat směrem na východ a severovýchod a po cestě budou nabírat na síle.

[chooze:article;value:562356]

​Prudké bouřky budou navíc postupně sílit. Podle meteorologů je možné, že přerostou i v supercely a objevit se mohou i krupobití či silné nárazy větru. "Situace může být opět potenciálně nebezpečná. Sledujeme ji a budeme upřesňovat," dodal ČHMÚ.

O víkendu platí na velké části území výstraha před vysokými teplotami, a to zejména v sobotu od 12 do 20 hodin. Výstraha platí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský (Blovice, Domažlice, Horažďovice, Horšovský Týn, Klatovy, Kralovice, Nepomuk, Nýřany, Plzeň, Přeštice, Rokycany, Stod, Sušice), Ústecký (Bílina, Litoměřice, Louny, Lovosice, Most, Roudnice nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem, Žatec), Liberecký (Česká Lípa), Královéhradecký (Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Jaroměř, Jičín, Kostelec nad Orlicí, Nová Paka, Nový Bydžov), Pardubický (Hlinsko, Holice, Chrudim, Litomyšl, Pardubice, Přelouč, Vysoké Mýto), Jihomoravský, Olomoucký (Konice, Prostějov, Přerov) a Zlínský kraj a Vysočinu (Havlíčkův Brod, Chotěboř, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Světlá nad Sázavou, Třebíč).

Kromě vysokých teplot ale také meteorologové upozornili na výhled nebezpečných jevů, který se vztahuje na celou republiku. Upozorňují tak na možnost bouřek, a to hlavně mezi 10. hodinou a půlnocí, kdy je nejvyšší šance, že se objeví.

O víkendu vedra, pak se ochladí. Meteoroložka rozebrala počasí u nás i v zahraničí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.