Ve čtvrtek řádily bouřky. Velká voda zaplavila domy a brala i auta

V Hradčanech na Přerovsku hodinu před setměním zaplavila přívalová vlna střed vesnice. Mnozí měli v domech desítky centimetrů vody. Potok Šišemka, ve kterém je obvykle vody sotva na dně, se proměnil v dravou řeku.

Nedalekou Šišmou se povodňová vlna přehnala jen o chvíli dřív. V úzkém údolí kolem potoka brala místním i zaparkovaná auta. Obyvatelé, kteří bydlí nejblíže potoku, měli během pár minut ve svých domech metr a půl vody.

K rozvodněné Šišemce se tam přidala ještě voda z přeplněné malé přehrady. Lidem šlo o život.

[chooze:article;value:562390]

​"Celý sklep máme totálně vyplavený, garáž máme vyplavenou," popsala jedna z místních. "Zvedlo mi to podlahy, zničilo mi to spodní patro domu," uvedl další.

"Osoby, které byly nějakým způsobem ohroženy, byly evakuovány, případně přemístěny do vyšších pater," sdělil mluvčí olomouckých hasičů Radek Buryánek.

Už v noci tam obyvatelé začali s úklidem. Velké škody voda nadělala i obci. Poškozené jsou dopravní značky, lavičky, mostky nebo zábradlí.  

"Hráz nad obcí se neprotrhla, nicméně je poškozená, v havarijním stavu. S Povodím Moravy řešíme její sanaci," uvedl starosta obce Šišma Marek Kristek.

"Ve čtvrtek byly bouřky doprovázené přívalovým deštěm, za několik málo minut spadlo až 60 litrů na metr čtvereční," doplnila meteoroložka Dagmar Honsová.

"Byl to masakr. Bylo to strašně moc rychlé, spláchlo to celou obec," okomentoval čtvrteční pohromu další obyvatel obce Šišma.

Lidé mají zničené ploty, auta, všude jsou nánosy větví a mazlavého bláta. Meteorologové varují, že čtvrteční scénář se může opakovat i v pátek. Bouřky můžeme opět očekávat a to napříč celou Českou republikou, místy se může objevit i krupobití.

Bouřky zasáhly i Domažlicko. Obec Blížejov postihly největší povodně za posledních padesát let:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.