Ministerstvo školství zvažuje ukončení známkování. Dětem to má pomoci

Hodnocení žáků známkami už teď není povinné. Zákon umožňuje jak klasifikaci, tak slovní hodnocení. To by se už za 3 roky mohlo změnit. "My bychom do budoucna, dejme tomu tak od roku 2027, chtěli v nejnižších ročnících známky zrušit. Chtěli bychom, aby se mohlo začít známkovat až později. Buď od čtvrté třídy, nebo od třetí," řekl ředitel odboru předškolního a základního vzdělávání MŠMT Michal Černý.

[chooze:article;value:544944]

Podle psychologů i odborníků na pedagogiku totiž známky deformují vztah dětí ke vzdělávání. "Děti přichází do školy, aby se něco naučily. Opravdu chtějí do té školy, těší se, že se něco naučí. Samy od sebe by nikdy známky nechtěly. A v té škole postupně tím, že jsou jim ty známky překládány, tak se naučí neučit se pro to, aby se něco naučily, ale aby přinesly domů nějaké to číslo. A to je to, co nám na těch známkách vadí," dodal Černý.

Slovní hodnocení by mělo pomoci lépe vystihnout pokrok a znalostí žáků. Definuje nejen, co umí, ale jak se můžou posunout dál. Zároveň zamezí jejich škatulkování.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.