Mallorca bije na poplach. Koronavirus na vzestupu, to horší teprve přijde

Na španělském ostrově Mallorca se v poslední době rychle šíří nové případy nemoci covid-19. "Tato nemoc je v současnosti na ostrovech rozšířená," přiznala mluvčí baleárského ministerstva zdravotnictví deníku Mallorca Zeitung. "Trend je navíc rostoucí," dodala. 

Jedním z důvodů nárůstu jsou turisty oblíbené akce. Nedávno například proběhl Mallorca Live Festival s více než 65 000 návštěvníky. Svou roli zřejmě hraje také nová varianta koronaviru s názvem FLiRT.

Laboratorní testy zatím nepochybně neprokázaly, že zvýšený výskyt souvisí s touto mutací viru, ale podle mluvčí se to dá předpokládat. Přestože je tato varianta extrémně nakažlivá, tak naštěstí běžně nevede k závažnému onemocnění.

[chooze:article;value:556186]

​Zdravotnické úřady na Mallorce se domnívají, že případů bude v blízké době přibývat. Předpokládají nicméně, že brzo dosáhnou vrcholu a čísla začnou zase klesat.

Nová varianta odolává očkování

Vědci již popsali a zjistili výskyt nové varianty koronaviru FLiRT ve Spojených státech i ve Velké Británii. Podle imunologa Václava Hořejšího se už s největší pravděpodobností vyskytuje také v Česku. Mutace lépe odolává současným očkovacím látkám, potvrzuje Roman Prymula. Více jsme o této nové variantě psali v tomto článku na TN.cz.

Skoro 300 pláží a cyklistický ráj. Podívejte se, co vše Mallorca nabízí (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.