Dovolená se může pěkně prodražit. Někde platí hodně neobvyklé zákazy

Některé neobvyklé zákazy již turisté dobře znají z minulých let, jiné je můžou letos pěkně překvapit. Loni například svět obletěla zpráva o zákazu kufrů na kolečkách v chorvatském Dubrovníku. Důvodem zavedení byl boj s hlukem, kterým turisty milované město trpí.

Pozor na oblečení

Některým přímořským městům již také došla trpělivost s nevhodně oblečenými turisty a vydala pravidla ohledně oblékání se na veřejnosti. Jedním z takových míst je malebné městečko Forio na italském ostrově Ischia, kde hrozí pokuty za nevhodné oblečení a obutí, a to až 500 euro (zhruba 12 500 korun), uvedl italský deník la Repubblica. Konkrétně vadí zejména procházky ve městě v plavkách a žabkách. 

Na první pohled netradiční zákaz platí v oblíbeném katalánském letovisku Platja d’Aro na pobřeží Costa Brava. Město tam nově zakázalo kostýmy pánských přirození a nafukovací panny. Jde o věci, které jsou oblíbenou součástí rozluček se svobodou. Pokuta za porušení pravidla může se vyšplhat až na 1 500 eur (asi 37 000 Kč), informoval deník The Guardian.

Alkohol a cigarety

Turisté by si také měli dát pozor, kde se může kouřit a popíjet alkohol. Právě tyto zákazy se hodně rozšiřují například ve Španělsku. Kouřit se nesmí na všech plážích v Barceloně a na desítkách plážích na Ibize nebo Mallorce. Za porušení můžete zaplatit až 2 tisíce eur (téměř 50 tisíc korun). 

[chooze:article;value:561964]

​Právě Ibiza a Mallorca bojují i proti popíjení na veřejnosti. Až do roku 2027 tam platí zákaz pití alkoholu na ulicích mimo vyhrazená místa, jako jsou zahrádky restaurací. Španělské ostrovy se snaží těmito zákazy bojovat proti množství turistů, kteří se k nim jezdí jen opít a dělat nepořádek. 

Žvýkačky i elektronika

Vzdálenější destinace mají ještě o něco neobvyklejší zákazy. Například v Singapuru vás do problémů můžou dostat obyčejné žvýkačky. V zemi jsou totiž od roku 1992 úplně zakázány a jejich dovoz se trestá. Důvodem je boj proti znečišťování města. 

V Thajsku zase platí zákaz elektronických cigaret. "Bez ohledu na skutečnost, že v Thajsku je možné tyto předměty na některých místech získat, začala thajská policie v současnosti důrazněji vynucovat dodržování tohoto zákona a zaměřuje se zejména na cizince a na turistické oblasti Thajska. Porušení zákona může být potrestáno i odnětím svobody až ve výši pěti let nepodmíněně. I v případě, že by byla uložena pouze peněžitá pokuta, případ musí být předložen soudu, což může znamenat i několikaměsíční vynucený pobyt v Thajsku při čekání na datum procesu," varovalo české ministerstvo zahraničí

Dubrovník bojuje s přívalem turistů. Podívejte se, jaká opatření postupně zavádí (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.