Demokraté uvažují o náhradě za Joea Bidena. Moc na výběr ale nemají

V táboře demokratů zavládla panika. Podle řady expertů jsou připraveni vyměnit kandidáta do prezidentských voleb. Potřebují ale, aby Joe Biden udělal první krok. Biden sice primárky vyhrál, demokraté ho ale ještě oficiálně kandidátem strany nejmenovali. Na sněmu v srpnu se tak může stát, že si zvolí nového kandidáta.

Podle expertů je to ale nepravděpodobné, porušili by tím totiž stranická pravidla a obecně by se to vnímalo jako vzpoura strany proti Bidenovi. "Tak jako tak má demokratická strana mizerné vyhlídky. Buďto zůstane u Joa Bidena nebo se jim podaří s ním domluvit, že odstoupí anebo by muselo dojít k nějakému nepřátelskému převzetí té nominace," uvedl amerikanista Jakub Lepš.

[chooze:article;value:562366]

​Pokud by Biden odstoupil sám, může na své místo jmenovat někoho jako preferovaného kandidáta. V tomto případě by to podle řady expertů byla viceprezidentka Kamala Harrisová. To by sice u členů strany mělo váhu, nebylo by to ale závazné rozhodnutí.

"I přesto, že jako viceprezidentka je méně vidět a mohla by být víc populární, tak její čísla jsou i tak hluboko pod 50 procenty. Asi tak udělal Joe Biden chybu, když si ji v tom roce 2020 vybral," míní Lepš.

Nepopulární je podle průzkumů ale také republikánský kandidát a exprezident Donald Trump. A právě neoblíbenost obou kandidátů skýtá nezvyklou šanci nezávislým kandidátům, jako je třeba Robert F. Kennedy Jr. nebo Jill Steinová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.