Slovenský parlament schválil "lex atentát". Opozice balíček zákonů kritizuje

Balíček novel několika zákonů počítá například s rozšířením důvodů k zákazu konání ohlášených shromáždění či zvýšením pokut za některé přestupky proti shromažďovacímu právu.

Nově budou shromáždění zakázaná nejen například u sídla parlamentu, ale také blízko budov, kde sídlí nebo pracuje hlava státu nebo vláda či u bydlišť nejvyšších politiků. Slovenská opozice většinu nových omezení ve shromažďovacím právu kritizovala.

"Lex atentát je krok k policejnímu státu," prohlásila slovenská poslankyně Mária Kolíková. Z opozičních návrhů na úpravu balíčku neprošel parlamentem ale žádný. Opozici se nelíbí ani novela, podle které by doživotní plat pobíral kromě prezidenta také předseda parlamentu nebo premiér, který odsloužil dvě plná období.

[chooze:article;value:562086]

​"Toto není lex atentát, toto je lex potentát. Protože jediné, o co tam jde, je, aby Robert Fico do konce svého života pobíral poslanecký plat," obvinil premiéra poslanec Gábor Grendel.

V minulosti lidé na Slovensku demonstrovali například u bydlišť bývalé prezidentky Zuzany Čaputové, nynějšího premiéra Roberta Fica či někdejšího ministerského předsedy Igora Matoviče a v době pandemie také před domy některých známých lékařů.

Nově by měla samospráva zakázat také shromáždění, pokud vznikne obava ze střetu jeho účastníků s účastníky jiné dříve ohlášené demonstrace. K podpisu teď dostane balíček ještě prezident Peter Pellegrini. V případě podpisu zákon vstoupí v platnost v polovině července.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.