Silné bouřky udeřily na východ Česka. Voda se prohnala obcí na Olomoucku

Olomoučtí hasiči vyjížděli do půlnoci ke 219 událostem napříč krajem. "Komplikovaná situace byla v obci Velký Týnec, kde se opakovala po několika týdnech lokální záplava," uvedli hasiči na síti X.

Voda se prohnala obcí a zatopila silnice i rodinné domy. Kromě lokálních záplav zaměstnaly hasiče i popadané stromy či utržené plechy ze střech, když kromě extrémních srážek řádil i silný vítr.

Voda zaplavila i železniční podjezd v Olomouci, silnici první třídy v Bělotíně a u obce Špičky na Přerovsku. Na dvou místech se v kraji rozvodnily toky na první povodňový stupeň, a to Olešnice a Karolinka.

Problémy způsobil přívalový déšť i na železnici. "Po silném dešti jednotky hasičů Správy železnic ze stanic Přerov, Ostrava a Česká Třebová zasahují u několika událostí spojených s bouřkou. Jedná se o zaplavené tratě, spadlé stromy či zatopené podchody a zastávky. V tuto dobu je zastaven provozy na 6 tratích," uvedla ve středu večer na sociální síti X Správa železnic.

ČHMÚ ve středu rozšířil výstrahu před silnými bouřkami a upozornil, že je mohou doprovodit přívalové srážky kolem 30 milimetrů a kroupy do dvou centimetrů, v opakovaných bouřkách mohly být úhrny až 50 milimetrů.

Výstraha platila od středeční 18. hodiny do čtvrteční třetí hodiny ranní. Konkrétně byla v platnosti pro části Pardubického a Jihomoravského kraje a celý Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

​V části Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje platila dokonce od 19. do 21. hodiny výstraha před velmi silnými bouřkami.

[chooze:article;value:561520]

Přívalový déšť může podle meteorologů zatopit podchody, podjezdy, sklepy a níže položená místa. Hrozí i rozvodnění malých toků. Nebezpečí mohou představovat i blesky a kroupy.

"Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi," radí meteorologové. Na pozoru by se měli mít i řidiči. ČHMÚ je vyzývá, aby při řízení během bouřky snížili rychlost jízdy a jeli velmi opatrně.

Silné bouřky se mohou objevit i v pátek a v neděli. Nejvyšší teploty do 600 m. n. m. budou na většině území přesahovat 31 °C. "V následujících dnech budeme situaci upřesňovat," uzavírají meteorologové.

Silné bouřky zasáhly i Itálii. Lidé natočili tornádo:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.