Severokorejci se mají zapojit do války na Ukrajině. Je to velká chyba, hřmí USA

Součástí sbližování Severní Koreje a Ruska má být vyslání jednotky severokorejských vojáků do války na Ukrajině. S odkazem na informace jihokorejské TV Chosun to píše Politico. Jít má konkrétně o ženijní jednotku. Podle Jihokorejců ale budou vojáci z KLDR sloužit především jako levná pracovní síla, která má Kim Čong-unovu režimu vydělat peníze navíc.

K možné účasti Severokorejců ve válce se už vyjádřily také Spojené státy. "Kdybych byl ve vedení severokorejské armády, začal bych pochybovat o svém rozhodnutí vyslat své vojáky jako potravu pro děla do nelegální války proti Ukrajině," cituje mluvčího amerického ministerstva obrany Pata Rydera web Kyiv Independent.

Spojené státy prý ale zvěsti o účasti Severokorejců v bojové oblasti neberou na lehkou váhu a podle Rydera jde o něco, co by "rozhodně mělo být monitorováno", píše Polsat News.

[chooze:article;value:561527]

Silná prohlášení ale zaznívala v posledních dnech také z ruské strany. Ruské ministerstvo obrany poodhalilo, o čem se nový ministr Andrej Belousov v úterý po telefonu bavil se svým americkým protějškem Lloydem Austinem. "Belousov upozornil na nebezpečí další eskalace kvůli pokračujícím americkým dodávkám zbraní ukrajinským ozbrojeným silám," cituje resort vládní agentura TASS.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov pak prohlásil, že se Spojené státy neúspěšně snaží uštědřit Rusku strategickou porážku. "Mám dojem, že se americké vládnoucí elity nepoučily ze svých nedávných četných zahraničněpolitických a vojenských neúspěchů," nechal se slyšet. Jaké neúspěchy myslel, ale není jasné. 

Rusko a Severní Korea během setkání Vladimira Putina a Kim Čong-una uzavřely minulý týden řadu dokumentů týkajících se "strategické spolupráce" obou zemí. KLDR podle expertů pomohla Rusku s válkou na Ukrajině například dodávkami munice. Severokorejci to ale popírají. Teď by navíc mohli potřebovat pomoc sami. Napětí na rozděleném poloostrově totiž sílí.

Jižní Korea zvažuje dodávky zbraní na Ukrajinu. Velmi velká chyba, varuje Putin:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.