Policie prohledává byt politika Bystroně. Měl přijímat úplatky

"Mohu potvrdit, že v této souvislosti spolupracujeme s německými kolegy. Bližší informace ovšem uvádět nemůžeme, jelikož si právo informovat vyhradila německá strana," uvedl pro TN.cz mluvčí Policejního prezidia Jakub Vinčálek.

Německý parlament Bystroně zbavil poslanecké imunity. Poslanec je vyšetřován pro podezření z praní špinavých peněz a úplatkářství. Podle webu Tagesschau měl Bystroň přijímat úplatky prostřednictvím platformy Voice of Europe, která je podezřelá, že byla součástí ruského vlivu.

[chooze:article;value:550391]

Podle BBC existují zvukové nahrávky, které Bystroně usvědčují z toho, že přepočítával 20 000 eur (zhruba 500 000 korun), jež měl obdržet od prokremelského ukrajinského podnikatele. Sám Bystoň obvinění dlouhodobě odmítá a staví se za něj i strana Alternativa pro Německo (AfD). Podle vyjádření, které citoval portál Die Zeit, předložil Bystroň čestné prohlášení, že žádné peníze nepřijal a že všechna obvinění jsou nepravdivá.

Podle informací deníku Spiegel prohledávají policisté Bystroňovy byty už potřetí. Zanedlouho ovšem budou muset své pátrání na nějaký čas přerušit. Bystroň se totiž dostal pod hlavičkou AfD do Evropského parlamentu, díky čemuž mu začne platit nová poslanecká imunita. Vyšetřování tak bude moci pokračovat, až pokud mu bude znovu odebrána.

Razie v Liberci. Policie vyšetřuje stavební firmy, zadržela sedm lidí (04/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.