Nezdařený puč v Bolívii. Vojáci prorazili bránu prezidentského paláce obrněncem

Armáda s tanky a obrněnými transportéry obsadila ve středu v centru bolívijského hlavního města La Paz hlavní náměstí, kde se nacházejí budovy parlamentu, vlády a prezidentské sídlo. Jeden obrněnec prorazil bránu prezidentského paláce a vojáci vtrhli dovnitř, uvedla agentura AP.

Akci velel generál Juan José Zuñiga, který byl počátkem týdne odvolán z postu šéfa armády. Prezident země Luis Arce vyzval obyvatele, aby vyšli do ulic a zabránili státnímu převratu.

Zuñiga postup armády odůvodnil tím, že Bolívie takto dál pokračovat nemůže a potřebuje novou vládu. Odvolán byl poté, co v pondělí prohlásil, že zabrání bývalému prezidentovi Evovi Moralesovi v kandidatuře ve volbách v příštím roce. Morales musel před pěti lety opustit zemi po sporných volbách a je hlavní postavou socialistické strany, která je u moci a jejímž představitelem je i stávající prezident Arce.

[chooze:article;value:561152]

​Puč však neměl dlouhého trvání. Ulice se začaly plnit demonstranty a prezident Arce narychlo jmenoval nového armádního velitele. Ten vojákům nařídil, aby se stáhli zpět do kasáren.

Generála Zuñigu o něco později zatkli policisté, kteří po odjezdu vojáků převzali kontrolu nad náměstím.

Nezdařený pokus o puč svědčí dle BBC o vzrůstajícím napětím před všeobecnými volbami v příštím roce. Situaci komplikuje rivalita současného prezidenta Arceho a jeho předchůdce Moralese, kteří byli dříve spojenci a nyní soupeří o vliv v socialistické straně. Vzpurný generál podle Reuters dokonce prohlásil, že ho Arce ke vzpouře navedl, aby se mu zvýšila popularita.

Snahu o převrat odsoudili nejen zahraniční státníci včetně Evropské unie, ale i političtí konkurenti bolívijského prezidenta.

V Maďarsku plánovali státní převrat. Policie zadržela 11 ozbrojených lidí (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.