Málo toalet a neochota personálu. Kontroly kempů nedopadly nejlépe

Už za pár dnů začnou prázdniny a naplno se rozběhnou dovolené. Pořad Na vaší straně se proto rozhodl zjistit, jak jsou kempy na nápor turistů připravené, a vyrazil s kamerou nejdříve po stopách Oty Pavla na Berounku a pak do Prahy.

Začínáme v kempu Višňová nedaleko hradu Křivoklát. Příjezd k němu je přehledně značen a cesta krásnou přírodou vede přímo k recepci. Jeho majitel ale z přítomnosti kamery nadšený nebyl a odkázal nás do patřičných mezí. "Jděte do pr***e," vykázal nás. Když tedy nebylo možné dostat se dovnitř, zkontrolovali jsme aspoň jeho okolí. To by si přitom zasloužilo trochu více péče. Například na tabuli upozorňující na vodáckou naučnou stezku se podepsal zub času a spíše připomíná slepou mapu.

​Dále podél toku Berounky je rekreační osada U Přívozu, kde nás vítá její majitel a chlubí se – podle jeho slov – "prezidentským apartmánem". "Je tady vybavená i kuchyňka, sporák, lednička, televize, krb a vlastně sociální zařízení, sprcha, záchod. Cena za noc v takovém apartmánu se pohybuje kolem 1 400 korun," říká majitel Pavel Matějovský. Zajímá nás ale, kolik je v kempu toalet. "Toalety pro spodní kemp máme dvoje, jeden pisoár, sprchové automaty, hodí se tam mince a třeba za deset korun se celkem slušně lidé vysprchují," dodává Matějovský s tím, že ke kempu náleží dětský koutek a pláž s pozvolným vstupem do vody. Redaktor pořadu Na vaší straně ochutnal také místní kuchyni a označil ji za "výbornou".

[chooze:article;value:561177]

​Přejíždíme do Autokempu Karlštejn, jehož výhodou je nejen to, že je u řeky, ale leží nedaleko vyhlášeného hradu. Správkyně nás areálem ochotně provedla. Kemp má dost míst pro stany, lze tam také zaparkovat s obytným vozem nebo přespat v chatkách. Těch je 14, všechny jsou uklizené a čisté, uvnitř rekreanti najdou mimo jiné lednici nebo kompletní úklidovou sadu. Chatky jsou navíc blízko u vody, což je velká výhoda. 

Základem dobrého kempu jsou čisté toalety a sprchy. V den naší návštěvy takové opravdu byly, včetně podlahy, zásobníky mýdla byly naplněné, hosté mají zdarma k dispozici také fén na vlasy. V tamní kuchyni nabízeli mimo jiné těstoviny se sýrem. Pivu za 40 korun nešlo odolat, a kdo dává přednost čisté vodě, z kohoutků teče pitná.

V kempu moc Čechů zatím nebylo, převážně šlo o hosty z Nizozemska a Německa. Pobyt si většinou pochvalovali. "Je to tady super, blízko k vodě a je tu hodně místa pro děti," řekl jeden z nich. "Akorát ty záchody by mohly být trochu čistější," měl připomínku druhý. I přesto můžeme Autokemp Karlštejn doporučit.

[chooze:article;value:561964]

​Další zastávkou je Praha a jako první Prague Central Camp na Žižkově. Už při vstupu dýchne na návštěvníka retro. "My jsme tady od 10 hodin, otevřeno je od 13:00," zklamal nás na úvod manažer kempu Karel Kubal. Hned ale přidal jednu výhodu, a to polohu kempu. "Lidé v podstatě nemusí na tramvaj, seběhnou přes Vítkov z kopce a jsou v centru," dodal Kubal.

Oceňujeme, že sprchy i toalety tam jsou pro hosty zdarma. K dispozici je i prakticky vybavená kuchyňka, jsou v ní rychlovarné konvice, mikrovlnná trouba, dostatek čistících prostředků, a pokud si chce host něco vyprat, k dispozici je pračka.

V kempu si přijdou na své rovněž děti. "Mně se líbí to hřiště, můžeme si hodně hrát, třeba i na schovávanou," říkají malí návštěvníci. Dospělí zase ocenili, že do centra hlavní města je to opravdu jen kousek. 

Za výběr jídla se v žižkovském kempu rozhodně stydět nemusí, nabídka je opravdu široká.

​Z centra jsme se přesunuli do okrajové části metropole, konkrétně do kempu v Troji, který vyhledávají především majitelé karavanů. "Lidé vám odpustí kdeco, ale špinavé sociální zařízení nikdy. To znamená, že paní uklízečka je tu pořád, tady se to musí lesknout," nechal se slyšet správce Camp Sokol Troja Jan Falc. Skutečně jsme se přesvědčili, že se lesknou nejen zrcadla, ale také vodovodní kohoutky a toalety.

V kempu jsme žádný výrazný nedostatek nenašli. Správce se přesto k něčemu přiznal. "Víme, že bychom ve špičce potřebovali o něco zvýšit kapacitu sprch, ale to bychom jich museli mít padesát," podotkl Jan Falc.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.