Lídři EU se shodli na nejvyšším vedení, von der Leyenová má zůstat

Nominaci potvrdila na síti X sama von der Leyenová, která za ní poděkovala. Novým předsedou Evropské rady se stane bývalý portugalský premiér António Costa a šéfkou unijní diplomacie a bezpečnosti estonská premiérka Kaja Kallasová.

Pro své zvolení potřebují von der Leyenová a Kallasová ještě získat většinu hlasů poslanců v Evropském parlamentu, což prvně jmenovaná nemá až tak úplně jisté.

Vyjednávání o obsazení nejvyšších postů vedli zástupci evropských lidovců, sociálních demokratů a liberálů a dohodli se už před začátkem summitu, na kterém pak ke zvolení stačila prostá většina z 27 lídrů.

[chooze:article;value:559372]

​To se nelíbí maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi a italské premiérce Giorgii Meloniové, podle nichž vyjednavači obešli konzervativce, kteří se po úspěchu v nedávných eurovolbách stali třetí nejsilnější frakcí. Podle agentury AFP se proto dá očekávat, že Itálie dostane nabídku na vlivné posty jako je místopředseda budoucí Evropské komise.

S nominacemi neměl problém český premiér Petr Fiala, jehož ODS se řadí ke konzervativní frakci stejně jako strana Meloniové Bratři Itálie. "Je to rozhodnutí, které je pro Českou republiku dobré, já jsem toto rozhodnutí podpořil," uvedl po jednání premiér Fiala s tím, že všechny tři osobnosti zná, mají k ČR dobrý vztah a má s nimi i dobré pracovní zkušenosti.

Von der Leyenová získala podporu pro své zvolení. Jistou výhru ale nemá (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.