Gazely v záchranné stanici měl vyděsit hudební festival. Čtyři uhynuly

Španělsko řeší smrt čtveřice gazel chovaných v záchranné stanici pro saharská zvířata Estación Experimental de Zonas Áridas ve městě Almería. Jejich úmrtí měl totiž podle ošetřovatelů způsobit hluk tamního hudebního festivalu. Podle BBC byla zvířata rozrušená už během sobotního koncertu, to nejhorší se ale odehrálo v neděli, kdy se gazely rozběhly, narazily do zdi a těžce se zranily.

Veterinářka Sonia Domínguezová pro web La Voz de Alamería uvedla jako příčiny jejich smrti potrat a traumatická zranění. Jedno uhynulé zvíře bylo totiž mládě těsně před porodem. Další mrtvá gazelka pak byla na světe teprve několik dní.

Městské kulturní centrum ale tvrdí, že žádnou chybu neudělalo. Hluk prý v místě nepřekročil 65 decibelů, což je přibližně hlasitost procítěnějšího rozhovoru. Zástupci stanice ovšem upozorňují, že hladina hluku není jediným faktorem.

[chooze:article;value:561289]

"Můžeme měřit decibely, ale to není hlavní aspekt," prohlásila Domínguezová s tím, že svou roli měly sehrát také vzniklé vibrace. Zdůraznila, že zvířata jsou na ně citlivější než lidé a útěk je pro ně běžnou odpovědí na stresové situace.

Město už vyjádřilo nad smrtí zvířat lítost, zpochybnilo však závěry záchranné stanice, které označilo za unáhlené. Stanice ale vyzývala k přesunu koncertů už před jejich konáním.

Podle portálu Diario del Almería se i v důsledku tragédie radnice nakonec rozhodla výtky vyslyšet a tento týden nařídila přesun všech dalších podobných akcí na jiné místo, dále od stanice.

V převráceném přívěsu bylo uvězněno 19 krav. Museli jich několik utratit:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.