Červená perla jihu. Historické město nabízí zajímavé památky i slavné tržiště

Proč se Marrákeši přezdívá "červená perla jihu", poznáte, jakmile milionové město navštívíte. Na domech tu nenajdete jinou barvu než právě odstíny červené nebo okrové.

Tato tradice byla porušena jen jednou, a to v momentě, kdy zde Jacques Majorelle založil před 100 lety botanickou zahradu. Takzvaná modrá dílna je nyní muzeem berberské kultury. U většiny zajímavostí nebo památek od místních uslyšíte, že jsou ty nejkrásnější, největší nebo nejúžasnější na světě. Tato zahrada k nim bezesporu patří. Jsou tam kaktusy, palmy a další rostliny z celého světa.

Marrákeš si zamilovali i další velikáni světové historie. Jezdil sem Winston Churchill, který tu namaloval sice jen jediný obraz, zato ten vůbec nejdražší. Obraz věžové mešity Kutubíja vlastnili i Roosevelt nebo Angelina Jolie a nakonec se v aukci vydražil za 250 milionů korun.

[chooze:article;value:560061]

Za návštěvu stojí i nejstarší restaurace v Marrákeši Dar es Salaam, v níž poznáte pravou marockou kuchyni. "Jsou tu například tažíny, nicméně na své si přijdou hlavně milovníci pomerančového freshe, protože místní pomeranče jsou naprostá delikatesa. A na dokreslení je výborná i 'marocká whisky', což je mátový čaj," prozradila obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style Lenka Pátek.

Speciální je pak tzv. marrákešská medína. V arabštině toto slovo znamená opevněnou nejstarší část města, plnou křivolakých, mnohdy jen metr širokých uliček. Ty jsou obsypané trhovci. Leží zde i náměstí Jamaa El Fnaa, kde si vydělávají na živobytí nejen prodejci jídla a pití, ale i kejklíři nebo krotitelé opic a hadů. Pokud si je ale budete chtít vyfotit, musíte zaplatit speciální spropitné neboli bakšiš.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.