Vědci varují před zásahy do klimatu. Horka v Evropě to může ještě zhoršit

Poručit počasí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ přesně o to se letos na jaře snažila skupina geoinženýrů na severu Kalifornie. Projekt zahrnující rozprašování vody na palubě vyřazené letadlové lodě oznámili vědci z Washingtonské univerzity v deníku New York Times na začátku dubna. Jeho cílem bylo ovlivnit místní klima prostřednictvím tvorby mraků tak, aby to omezilo vlivy globálního oteplování.

Akce způsobila velké překvapení tamním úřadům. Jak se totiž ukázalo, k podobným experimentům nejsou v USA potřeba žádná povolení. Pokus ale podle webu Politico nakonec zakázalo město Alameda, jemuž se nelíbilo, že podobná činnost v jeho katastru probíhá.

Jiná skupina vědců, tentokrát z amerického Národního centra pro výzkum atmosféry a Kalifornské univerzity v San Diegu, navíc nyní upozorňuje, že podobné experimenty můžou mít dalekosáhlé následky pro klima napříč planetou.

[chooze:article;value:547359]

"Zjistili jsme, že v současných podmínkách osévání mořských mraků v mírném a subtropickém pásmu snižuje relativní riziko vzniku nebezpečného letního horka o 55 % respektive o 16 %. Stejné zásahy za předpokládané situace v polovině století však jen minimálně snižují nebo dokonce zvyšují tepelný stres na západě Spojených států i na celém světě," upozorňují v časopise Nature.

"Studie ukazuje, že osévání mořských mraků může být na západním pobřeží USA velmi účinné, pokud proběhne nyní. V budoucnu ale může být neúčinné, nebo by mohlo dokonce způsobit vlny veder v Evropě," dodala pro Guardian k závěrům studie čelenka týmu Jessica Wanová z Kalifornské univerzity.

[chooze:article;value:561642]

Důvodem je AMOC neboli Atlantická meridionální cirkulace. Jde o součást takzvaného globálního termohalinního výměníku, který se skládá z různých proudů slané a teplé a sladké a studené vody. Známou součástí této cirkulace je Golfský proud. Změny klimatu v USA se tak jejím prostřednictvím můžou projevit až v Evropě.

Vědci proto vyzývají politiky, aby učinili společné kroky k regulaci podobných aktivit. "V současné době skutečně neexistuje žádná regulace klimatického inženýrství. To je děsivé. Nechceme se dostat do situace, kdy bude jeden region nucen provádět zásahy do klimatu, aby bojoval proti tomu, co udělala jiná část světa," upozorňuje Wanová.

Chorvatsko i Itálii sevřela v červnu vlna veder. Teploty šplhaly ke čtyřicítce:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.